Prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 au fost asigurate pentru intregul an bugetar 2019 resursele necesare pentru finantarea sistemului de protectie a copilului, centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, asistenti personali sau, dupa caz, indemnizatiile persoanelor cu handicap grav, potrivit unui comunicat MFP.
Bugetele locale au asigurata finantarea integrala pentru plata acestor drepturi, atat prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale cat si prin repartizarea a 100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat.
Potrivit prevederilor art.5 alin.(7) din, nr.50/2019, in anul 2019, incepand cu data intrarii in vigoare a legii:
- finantarea sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, se asigura din veniturile proprii ale acestora si, in completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale,
- finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti se asigura din veniturile proprii ale acestora si, in completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.
Din aceste considerente se regularizeaza in cursul anului 2019 cu bugetul de stat sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, alocate unitatilor administrativ-teritoriale pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a legii bugetului de stat pe anul 2019, destinate finantarii sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiilor lunare (intrucat pana la aprobarea legii bugetare s-a aplicat finantarea a 1/12 din bugetul anului 2018), se precizeaza in acelasi anunt.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In ceea ce priveste sumele alocate bugetelor locale prin legea bugetului de stat pe anul 2019, este important de precizat ca:
◦ sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale aprobate prin legea bugetara sunt in cuantum de 11,4 miliarde lei, cu 5,2 miliarde lei mai mult decat s-a alocat in anul 2018;
◦ impozitul pe venit colectat la bugetul de stat care se repartizeaza bugetelor locale este estimat la 22,2 miliarde de lei, cu 4,8 miliarde lei mai mult decat s-a repartizat in anul 2018.
Din datele mai sus prezentate, se poate observa ca bugetele locale beneficiaza in anul 2019 de surse suplimentare in cuantum total de 10 miliarde lei (fara a fi luate in calcul excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018 de bugetele locale in suma de 13,1 miliarde lei), in timp ce necesarul estimat pentru plata drepturilor de asistenta sociala transferate in sarcina UAT-urilor este de cca. 6,1 miliarde lei (comparativ cu cca. 5 miliarde lei in anul 2018). Prin urmare nu se poate pune in discutie lipsa fondurilor pentru plata drepturilor de asistenta sociala.
Totodata, mentionam ca legea nu prevede un termen fix de regularizare a sumelor respective, autoritatile administratiei publice locale sunt acelea care stabilesc graficul de regularizare cu bugetul de stat, astfel incat aceasta operatiune sa se faca pana la sfarsitul anului 2019.
Ministerul Finantelor Publice a stabilit cu cele 4 structuri asociative (Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, si Asociatia Comunelor din Romania) intalniri lunare iar orice informatie legata de colaborarea dintre minister si UAT-uri va fi dezbatuta in grupurile de lucru si comunicata ulterior.