Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Firma cu sediul social intr-un apartament. Taxe si impozite de achitat

Data actualizarii: 17 Mai 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firma cu sediul social intr-un apartament. Taxe si impozite de achitat
firma apartamentcod fiscalimpozit pe cladiri

O firma cu sediul social intr-un apartament are anumite taxe si impozite de achitat, potrivit Codului Fiscal. In ceea ce priveste impozitul pe cladiri, legislatia delimiteaza cladirile nerezidentiale de cele cu destinatie mixta. 

Citeste in continuare ce taxe si impozite are de achitat o firma cu sediul social intr-un apartament.
 

Firma cu sediul social in apartament: taxe si impozite

I. Impozitul pe cladiri

Cadrul legal: art 458 si 459 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal

   A) pentru cladirile nerezidentiale


Potrivit Codului fiscal, in categoria cladirilor nerezidentiale sunt incluse acele cladiri care sunt folosite pentru activitati administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultura, de educatie, financiar-bancare, industriale, de sanatate, sociale, sportive, turistice, precum si activitati similare, indiferent de utilizare si/sau denumire, fara ca aceasta sa intre in categoria cladirilor rezidentiale.

1. Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

     a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta;

    b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

    c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.

2.  Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

3.  Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

Important! In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor pct. 1, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457 ( Valoarea impozabila a cladirii, exprimata in lei, se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/m2, conform unui tabel). (art 458 din Codul fiscal)

Rapoartele de evaluare se intocmesc de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii si reflecta valoarea cladirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referinta si nu se inregistreaza in evidentele contabile.

In vederea stabilirii impozitului pe cladiri, rapoartele de evaluare se depun in copie, la organul fiscal local, ca anexa la declaratia contribuabilului, pana la primul termen de plata din anul de referinta.

 (pct 39 din Normele metodologice de aplicare a art 458 CF)

   B.  pentru cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice

In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential,  indicata prin declaratie pe propria raspundere, prin aplicarea cotei mentionate la art. 458 asupra valorii impozabile determinate potrivit art. 457, fara a fi necesara stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevazute la art. 458 alin. (1).

In cazul cladirilor cu destinatie mixta, cand proprietarul nu declara la organul fiscal suprafata folosita in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 0.3% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457 (impozit pentru cladiri rezidentiale).. 

In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457 (impozit pentru cladiri rezidentiale).

Firma cu sediul social intr-un apartament: cine datoreaza impozitul?

Impozitul pe cladiri este anual si se datoreaza incepand cu data de 1 ianuarie, pana la data de 31 decembrie a anului fiscal si este datorat, dupa caz, de:

   a) titularul dreptului de proprietate asupra cladirii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent;
   b) locatar, in cazul in care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, cladirea face obiectul unui contract de leasing financiar;
c) fiduciar, in cazul in care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, cladirea face obiectul unui contract de fiducie.

II. Firma cu sediul social intr-un apartament: alte impozite si taxe locale

In functie de obiectul de activitate, firmele care desfasoara activitate economica intr-un apartament mai pot datora catre bugetul local urmatoarele impozite si taxe:

    • taxa pentru serviciile de reclama si publicitate (art 477 CF)
    • taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate (art 478 CF)
    • impozit pe spectacole (art 480 CF)
    • alte taxe locale






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X