email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOI modificari pentru normele metodologice privind ucenicia la locul de munca

NOI modificari pentru normele metodologice privind ucenicia la locul de munca
uceniciesomajcontract

UPDATE in 2 iulie 2019. Hotararea de Guvern nr. 423/2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca a intrat in vigoare. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 531 din data de 28 iunie 2019.

 

*********

Guvernul a aprobat, in sedinta din 20 iunie 2019, modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.855/2013. 


Documentul adoptat vizeaza aspecte legate perioada de proba, de conventia incheiata pentru primirea subventiilor de la stat si de documentele necesare incheierii contractului de ucenicie.

 Durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, exprimata in ore pentru pregatirea teoretica si practica, pe niveluri de calificare, este de 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare, 360 de ore pentru nivelul 2, 720 de ore pentru nivelul 3 si 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare, anunta Ministerul Muncii si Justitiei Sociale intr-un comunicat.

De asemenea, sunt stabilite in mod clar motivele imputabile ucenicului, respectiv demisia si concedierea pentru o abatere disciplinara grava pentru care, daca ii inceteaza contractul de ucenicie, dupa perioada de proba, mai poate beneficia, numai dupa o perioada de 2 ani, de un alt program de ucenicie.

In plus, au fost introduse masuri propuse de angajatori si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca prin care se urmareste imbunatatirea relatiilor contractuale privind ucenicia la locul de munca.

In acest sens, documentul adoptat prevede ca salariatul sau, dupa caz, intreprinzatorul persoana fizica care are calitatea de coordonator de ucenicie sa aiba o experienta de cel putin 2 ani in ultimii 5 ani in activitatea sau ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia.



Planificarea orara a pregatirii teoretice si practice a ucenicilor, dar si formarea profesionala, se stabilesc de comun acord intre angajator si furnizorul de formare, in functie de programul de lucru al angajatorului si cu respectarea particularitatilor ucenicilor si a reglementarilor legale referitoare la sanatatea si securitatea muncii, iar perioada de proba a ucenicului nu poate depasi 30 de zile lucratoare.

Din documentatia necesara incheierii contractului de ucenicie este eliminat contractul de formare profesionala prevazut de OG nr. 129/2000, iar in locul acestui document se introduce o declaratie pe propria raspundere a ucenicului, din care sa reiasa ca in ultimii doi ani nu i-a incetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui si nu detine calificarea pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.

Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorul poate incheia cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca o conventie, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, fata de 30 zile in prezent.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
uceniciesomajcontract


Data aparitiei: 24 Iunie 2019
Ultima actualizare: 02 Iulie 2019

Votati articolul "NOI modificari pentru normele metodologice privind ucenicia la locul de munca":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X