UPDATE in 2 iulie 2019. Hotararea de Guvern nr. 423/2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca a intrat in vigoare. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 531 din data de 28 iunie 2019.
*********
Guvernul a aprobat, in sedinta din 20 iunie 2019, modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.855/2013.
Documentul adoptat vizeaza aspecte legate perioada de proba, de conventia incheiata pentru primirea subventiilor de la stat si de documentele necesare incheierii contractului de ucenicie.
Durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, exprimata in ore pentru pregatirea teoretica si practica, pe niveluri de calificare, este de 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare, 360 de ore pentru nivelul 2, 720 de ore pentru nivelul 3 si 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare, anunta Ministerul Muncii si Justitiei Sociale intr-un comunicat.
De asemenea, sunt stabilite in mod clar motivele imputabile ucenicului, respectiv demisia si concedierea pentru o abatere disciplinara grava pentru care, daca ii inceteaza contractul de ucenicie, dupa perioada de proba, mai poate beneficia, numai dupa o perioada de 2 ani, de un alt program de ucenicie.
In plus, au fost introduse masuri propuse de angajatori si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca prin care se urmareste imbunatatirea relatiilor contractuale privind ucenicia la locul de munca.
In acest sens, documentul adoptat prevede ca salariatul sau, dupa caz, intreprinzatorul persoana fizica care are calitatea de coordonator de ucenicie sa aiba o experienta de cel putin 2 ani in ultimii 5 ani in activitatea sau ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planificarea orara a pregatirii teoretice si practice a ucenicilor, dar si formarea profesionala, se stabilesc de comun acord intre angajator si furnizorul de formare, in functie de programul de lucru al angajatorului si cu respectarea particularitatilor ucenicilor si a reglementarilor legale referitoare la sanatatea si securitatea muncii, iar perioada de proba a ucenicului nu poate depasi 30 de zile lucratoare.
Din documentatia necesara incheierii contractului de ucenicie este eliminat contractul de formare profesionala prevazut de OG nr. 129/2000, iar in locul acestui document se introduce o declaratie pe propria raspundere a ucenicului, din care sa reiasa ca in ultimii doi ani nu i-a incetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui si nu detine calificarea pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.
Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorul poate incheia cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca o conventie, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, fata de 30 zile in prezent.