SAGA salariului minim pe economie continua cu partea a treia. Ultima varianta propusa si stabilita printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern este 1 decembrie. Pana acum au mai fost luate in calcul datele de 1 ianuarie 2019 si chiar 1 noiembrie 2018 (decizie anuntata AICI), ceea a bulversat angajatorii care s-au plans in repetate randuri de noua masura.
Masuri pentru crearea cadrului legal de introducere a salariului minim diferentiat si pentru reducerea deficitului de forta de munca au fost adoptate de Guvern, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Muncii.
Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Una dintre modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel.
O alta modificare adusa Legii 53/2003 da posibilitatea femeilor de a opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. In prezent, contractul individual de munca inceteaza de drept la momentul indeplinirii conditiilor de pensionare, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.
De asemenea, prin modificarile aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, persoanele care au absolvit invatamantul primar, aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si alte categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunostinte generale si aptitudini de baza). Scopul masurii este reducerea urgenta a deficitului de forta de munca la nivel national, dar si imbunatatirea cunostintelor, aptitudinilor si competentelor necesare pentru ocuparea unui loc de munca. Astfel se vor putea inscrie la cursuri si persoane cu studii primare.
Prin urmare, salariul minim de baza va fi 2.080 de lei de la inceputul lunii urmatoare, iar salariul minim pentru cei care asu studii superioare sau vechime mai mare de 15 ani sa fie 2.350 de lei. Singura conditie este ca cei cu studii superioare sa activeze in domeniul in care au facut facultatea.
Cartea verde a contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Te poate interesa si ce efecte va avea cresterea salariului minim pentru angajatori.