Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a afirmat despre restructurarea financiara anuntata recent ca nu este o amnistie fiscala, ci un sprijin de conformare pentru companiile care au datorii fata de stat.
"Nu este o amnistie fiscala, este o restructurare financiara si practic un sprijin pentru conformarea pentru plata de catre cei are au fata de stat aceste datorii. (...) E simplu. E un plafon de un milion de lei, peste un milion de lei se face aceasta esalonare pe baza unui plan de restructurare ca si in cazul insolventei si daca la finalul acestei perioade de 7-8-10-12 ani de zile se respecta calendarul, de abia atunci accesoriile - adica penalitatile si dobanzile - se inlatura. Este o sansa pe care o au in special companiile romanesti, si de stat si cele private.", a spus Teodorovici duminica seara, la Antena 3.
Teodorovici a mai adaugat ca in cazul in care nivelul datoriilor este de sub un milion de lei, "daca se plateste principalul pana la finalul lunii noiembrie, atunci se elimina accesoriile, penalitatile si dobanzile".
In luna iunie, ministrul Finantelor a prezentat propunerile restructurarii financiare:
◦ inlesniri la plata obligatiilor bugetare;
◦ conversia in actiuni a obligatiilor bugetare, in conditiile reglementate la art. 264 din Codul de procedura fiscala;
◦ stingerea obligatiilor bugetare prin darea in plata a unor active ale debitorului, potrivit procedurii reglementate la art. 263 din Codul de procedura fiscala;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
◦ anularea unor obligatii bugetare principale in proportie de 30%, 40% sau 50%, dupa caz, din totalul acestora si care nu poate avea ca obiect obligatii bugetare principale si accesorii reprezentand ajutor de stat de recuperat.
Prin facilitatile fiscale propuse se urmareste: imbunatatirea recuperarii creantelor statului de la debitorii aflati in dificultate financiara generata de disfunctionalitati structurale, recuperarea obligatiilor bugetare restante, imbunatatirea mediului de afaceri prin evitarea declansarii falimentului si salvarea companiilor aflate in dificultate financiara generata de disfunctionalitati structurale.
Proiectul de act normativ pentru acordarea unor facilitati fiscale este publicat pe site-ul Finantelor in prezent si ar putea fi aprobat pana la finalul lunii iulie.