Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Propunere: Declaratia unica ar putea avea termen final data de 25 mai, nu 15 martie

Data aparitiei: 08 August 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Propunere: Declaratia unica ar putea avea termen final data de 25 mai, nu 15 martie
declaratia unicaOUG nr. 35/2019impozit pe venit

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ar putea avea termenul limita pe 25 mai, nu 15 martie cat este in prezent. Specialistii de la Camera Consultantilor Fiscali considera ca este necesara stabilirea unui termen realist pentru depunerea acestui formular.
 

Camera Consultantilot Fiscali a intocmit recent un document cu o serie de modificari fiscale, pe care l-a trimis Ministerului Finantelor Publice. Printre propunerile din document se numara si cea despre prelungirea termenului pentru depunerea declaratiei unice. Reprezentantii CCF considera ca “termenul de 15 martie al anului urmator celui de realizare a venitului nu este un termen realist in care contribuabilul poate obtine toate documentele necesare in vederea conformarii cu aceasta obligatie.”

Daca Ministerul Finantelor Publice va considera ca aceasta propunere merita pusa in aplicare, atunci declaratia unica ar putea fi depusa pana la data de 25 mai incepand cu anul urmator.

Obligatia calcularii si platii sumei prevazute la alin. (8) revine organului fiscal competent, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice depuse pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.”, potrivit documentului realizat de reprezentantii CCF.

Nu mai este o surpriza pentru nimeni faptul ca depunerea declaratiei unice a starnit un adevarat haos inca de la inceput. Modul de completare nu este unul clar, specialistii ANAF au facut cu greu fata solicitarilor, iar SPV-ul a picat de nenumarate ori, intinzand la maximum nervii persoanelor care avea obligatia completarii si a depunerii.

Desi ANAF a incercat prin OUG nr. 35/2019 (depunerea in format fizic, pe hartie, nu doar online) sa mai reduca din tensiunea creata de depunerea acestui formular, totusi neclaritati au existat pana in ultimul moment. Specialistii institutiei au realizat si in ultima zi, 31 iulie, o sesiune de asistenta online in care contribuabilii au avut sansa sa isi prezinte situatia. In cadrul sesiunii de indrumare, contribuabilii vizati au adaugat peste 100 de comentarii.

In anul 2018 Declaratia Unica a fost depusa de 977.604 de CNP-uri. In 2019 au fost depuse 880.000 de declaratii unice, cu 9% mai putine decat anul trecut, potrivit hotnews.ro.    


Alta propunere facuta de reprezentantii CCF arata ca

contribuabilii ar putea depune declaratia 101 odata cu situatiile financiare anuale.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X