Prezentam in acest material inregistrarea sponsorizarii la microintreprinderi, dar si ce spune prevede articolul 56 din Codul Fiscal.
Un contribuabil doreste sa stie cum se inregistreaza in contabilitate reducerea de 20% aferenta sponsorizarilor.
Inregistrarea sponsorizarii la microintreprinderi: raspunsul specialistului
Art. 56 din Codul Fiscal prevede ca microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, precum si, dupa caz, aferenta anului in care se reporteaza cheltuielile.
Declaratia se depune pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Societatea efectueaza calculul privind impozitul pe venitul microintreprinderilor datorat pentru perioada respectiva si valoarea scutirii maxime, de 20% din impozitul datorat.
Scutirea maxima se compara cu suma aferenta sponsorizarii.
Se acorda deducerea fiscala aferenta sumei celei mai mici dintre suma sponsorizata si 20% din impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Suma care nu este astfel scazuta se poate reporta si deduce din impozitul datorat pe o perioada de 7 ani.
In contabilitate se inregistreaza ca impozit pe venitul microintreprinderilor suma datorata, rezultata in urma aplicarii scutirii aferenta sponsorizarii.
Articol contabil
698 = 4418 - cu suma datorata in urma aplicarii facilitatilor fiscale
In formularul 100 se inregistreaza impozitul datorat in urma aplicarii scutirii.
Evidenta sumelor deduse din sponsorizarile efectuate se tine distinct, extracontabil si cu ajutorul declaratiei 107 privind beneficiarii sponsorizarilor.
Aceasta declaratie cuprinde atat suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarile/mecenatul/bursele private, conform legii, acordata fiecarui beneficiar, in anul de raportare/ perioada de raportare cat si “Suma reportata” ce reprezinta suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarile/mecenatul/bursele private reportata din perioada anterioara anului de raportare/ perioadei de raportare.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.