Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum sa gestionezi eficient concediile angajatilor in timpul sarbatorilor majore

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa gestionezi eficient concediile angajatilor in timpul sarbatorilor majore
concediusarbatoricerere concediuzile libere

Perioada sarbatorilor poate fi extrem de stresanta pentru angajatori, pentru ca toti salariatii par ca si-ar dori sa isi ia zile libere in acelasi timp. Cum faci sa iti pastrezi oamenii fericiti si sa nu afectezi productivitatea companiei? Nu este un lucru usor, dar exista cateva metode utile de a gestiona o astfel de problema.

Alternarea sarbatorilor principale

Daca firma ramane deschisa si in perioada sarbatorilor majore, gestionarea solicitarilor de concediu de odihna poate fi si mai dificila. Inainte de a le pune la dispozitie angajatilor un model cerere concediu, trebuie gasite solutii pentru a asigura continuitatea activitatii in companie. O metoda utila poate fi alternarea acestora, respectiv daca cineva isi ia liber de Paste, va trebui sa lucreze in perioada Craciunului sau de Revelion. Daca firma nu este deschisa in perioada acestor sarbatori, dar se lucreaza in apropierea acestora, se poate aplica acelasi principiu.

Ofera toate informatiile privind concediile la interviul de angajare

Daca timpul pentru concediu in sezonul sarbatorilor este limitat, asigura-te ca viitorii angajati sunt informati despre acest lucru. Este foarte probabil ca unele persoane sa nu accepte postul chiar din acest motiv, dar cei care sunt angajati trebuie sa fie pregatiti. Cei care locuiesc aproape de familiile lor extinse prefera frecvent sa isi ia concediul de odihna in alte perioade ale anului, deci nu va fi un aspect important pentru ei sa aiba zile libere de sarbatori. In anumite domenii, precum spitalele, este de la sine inteles ca se lucreaza inclusiv in perioada sarbatorilor. Dar multi nu s-ar astepta ca acest lucru sa se intample intr-o firma de contabilitate sau avocatura.

Nu face presupuneri

Unii proprietari de afaceri pot considera, de exemplu, ca angajatii evrei sau musulmani vor fi disponibili pentru a lucra in saptamana cuprinsa intre Craciun si Revelion, iar astfel cei de religie ortodoxa sau catolica isi vor putea lua zile libere. Poate fi o abordare logica, insa angajatorul trebuie sa se gandeasca la faptul ca, in cazul tuturor angajatilor, copiii au aceleasi vacante scolare, iar aceasta perioada ar putea fi una dintre putinele ocazii pentru ei sa isi vada bunica, indiferent ca sarbatoresc sau nu Craciunul. Nu ierarhiza cererile de concediu de odihna pe baza propriilor presupuneri.

Incurajeaza angajatii sa lucreze in timpul sarbatorilor

Poti aplica politica unor bonusuri acordate angajatilor care lucreaza in timpul sarbatorilor majore. Aceste bonusuri pot fi acordate sub forma de bani sau de zile libere. Politica bonusurilor te poate scuti de multe batai de cap, deoarece multi angajati pot fi motivati de o suma suplimentara de bani sau de mai multe zile libere.

Incurajeaza concediile in restul anului

Multe companii au o politica a concediilor de tipul "folosește-te de acest drept sau il vei pierde", dar unora dintre angajati le este dificil sa isi programeze timpul liber in alte perioade ale anului. Asigura-te ca cererile de concediu primite in restul anului sunt acceptate. De asemenea, monitorizeaza-i pe cei care aduna prea multe zile de concediu de odihna neefectuate. Cu astfel de masuri simple nu te vei trezi ca toti angajatii isi fac cereri de concediu numai spre sfarsitul anului.

Nu folosi sistemul strict al vechimii

Multe companii se folosesc de un sistem strict al vechimii pentru a decide cine va obține ravnitele zile de concediu in perioada sarbatorilor. Poate fi logic, dar acest lucru poate insemna si ca aceiasi trei oameni primesc zile libere in perioada Craciunului, in fiecare an. Acest lucru poate sa ii descurajeze pe colegii mai noi. Incearca sa fii corect cu toata lumea.

Cererile de concediu pentru sezonul sarbatorilor nu trebuie sa afecteze productivitatea firmei. Planificarea in avans si oferirea unor bonusuri atractive pot ajuta angajatorul sa treaca cu bine peste aceasta perioada din an.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X