email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiuni triunghiulare in anul 2020. Modul de inregistrare si declarare

Operatiuni triunghiulare in anul 2020. Modul de inregistrare si declarare
operatiuni triunghiularetvatranzactii

Analizam situatia unei societati care  are operatiuni triunghiulare, respectiv: marfa se achizitioneaza din Germania (inregistrata in scopuri de TVA) si este transportata in Ungaria (inregistratata in scopuri de TVA). Germania factureaza catre clientul din Romania (inregistrat in scopuri de TVA) care revinde catre firma din Ungaria. Transportul este comandat si achitat de catre firma din Romania.
 

Pana la finalul anului 2019, firma din Romania era cumparator-revanzator in cadrul unei operatiuni triunghiulare si efectua urmatoarele operatiuni:

- factura de achizitii bunuri din Germania neimpozabila in Romania se inregistra in decont la operatiuni neimpozabile rd. 30;
- livrare intracomunitara de bunuri catre firma din Ungaria, scutit cu drept de deducere, in decontul de TVA se inregistra la rd.1 si in declaratia 390 cu simbolul „T”.

Conform noilor reglementari de la 1 ianuarie 2020, aceste operatiuni raman valabile? Expertul nostru in domeniu ne va lamuri in continuare daca au intervenit schimbari in sfera operatiunilor triunghiulare in anul 2020 si, daca da, care este modul de inregistrare si declarare.
 

Operatiuni triunghiulare in anul 2020: raspunsul specialistului

In opinia expertului, noile prevederi in domeniul tva nu aproga legislatia care este deja in vigoare. Masurile de simplificare in privinta operatiunilor triunghiulare au ramas in vigoare. Aceste masuri au fost adoptate in scopul evitarii inregistrarii cumparatorului – revanzator in statul membru al cumparatorului final in cel de-al treilea stat membru. Consider ca argumentul suprem in favoarea aplicarii masurilor de simplificare pentru operatiuni triunghiulare este faptul ca aceste prevederi nu au fost abrogate. Ele exista in continuare in legislatia fiscala aplicabila.
 
Chiar daca operatiunile triunghiulare sunt operatiuni succesive, consider ca tranzactiile care indeplinesc conditiile pentru aplicarea masurilor de simplificare vor avea acelasi tratament ca anul trecut. Singura diferenta, in opinia expertului, ar fi numai ca pentru justificarea transportului trebuie sa detineti documentele prevazute de noua legislatie.
 
Conform pct. 3 alin. (13) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in scopul aplicarii prevederilor art. 268 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, relatia de transport al bunurilor din primul stat membru in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii ulterioare, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare.


 
Ati mentionat ca „Transportul este comandat si achitat de catre firma din Romania.” Prin urmare, relatia de transport exista furnizor (Germania) si cumparatorul revanzator (Romania), deci sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare.
 
Conform pct. 3 alin. (14) din Norme, in cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 268 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

 

a) sa emita factura prevazuta la art. 319 din Codul fiscal, in care sa fie inscrise codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;

b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal urmatoarele date:

1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
2. codul T in rubrica corespunzatoare;
3. valoarea livrarii efectuate.
 
Potrivit art. 325 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 276 alin. (5) efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva.
 
Prin urmare, opinia expertului este ca obligatiile declarative in cazul operatiunilor triunghiulare pentru care sunt aplicabile masurile de simplificare sunt aceleasi ca anul trecut.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
operatiuni triunghiularetvatranzactii


Data aparitiei: 19 Februarie 2020

Votati articolul "Operatiuni triunghiulare in anul 2020. Modul de inregistrare si declarare":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X