MFP (Ministerul Finantelor Publice) anunta venituri in crestere la bugetul general consolidat in prima luna a anului, cu record istoric al incasarilor brute din TVA. Totodata, a fost constata o triplare a cheltuielilor cu investitii.
“Veniturile bugetului general consolidat au crescut in ianuarie 2020 cu aproape 7% fata de luna similara a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, in linie cu estimarile bugetare, inregistrandu-se un record istoric al incasarilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei.”, anunta Finantele intr-un comunicat.
Incasarile bugetare din luna ianuarie reflecta reactia pozitiva a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-si plati la timp datoriile catre contribuabili, atat pentru serviciile prestate, cat si pentru sumele de rambursat.
In luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA in suma 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decat anul trecut, continuand politica de plata cu celeritate a sumelor datorate catre mediul privat.
“Vom continua acest comportament corect in raport cu mediul privat, fie ca vorbim de facturile ajunse la scadenta, fie despre rambursarile de TVA. Evolutia din prima luna reprezinta un prim semnal ca actorii din economie inteleg sa se conformeze voluntar si au incredere in parteneriatul cu statul si in solutiile propuse pentru a flexibiliza si imbunatati administratia publica” , a specificat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Pe partea de cheltuieli, cresterea de 11,6% din prima luna a anului, la 28 miliarde lei, reflecta intr-o mare masura majorarile de pensii, salarii si alocatii rezultate din modificarile legislative aprobate anterior.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Finantele mai anunta ca, spre deosebire de luna ianuarie 2019, s-a inregistrat, insa, o crestere semnificativa a cheltuielilor de investitii, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, in conditiile dublarii investitiilor in proiecte cu finantare europeana, respectiv 474 milioane lei.
Prin urmare, bugetul general consolidat a inregistrat in luna ianuarie un deficit marginal, de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), explicat in principal de majorarea rambursarilor de TVA cu 1 miliard de lei si cresterea cheltuielilor de investitii cu 821 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent.