Regimul fiscal-contabil aplicabil unei microintreprinderi a trecut printr-o serie de modificari in ultimii ani. A devenit deruntant sa realizezi la ce prevederi legale trebuie sa fii atent, dar si ce greseli ar putea vana inspectorii ANAF in timpul controalelor.
Impozitarea ca microintreprindere a devenit cel mai raspandit sistem de impozitare a afacerilor din Romania. Si nu fara motiv: calculele arata ca, la aceeasi cifra de afaceri, impozitarea ca microintreprindere (1% impozit pe venit de la 1 ianuarie 2023) va permite sa ramaneti cu mai multi bani fata de impozitarea ca societate comerciala platitoare de impozit pe profit cu 16%. Si asta strict datorita faptului ca afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere.
MICROintreprinderea in 2023 – care sunt noutatile?
Conform OG nr. 16/2022, microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
1. A realizat venituri care nu au depasit 500.000 de euro, echivalentul in lei. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
2. Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
3. Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;
4. A realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
5. Are cel putin un salariat, cu exceptia firmelor nou infiintate;
6. Are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.
Click AICI pentru a afla mai multe informatii despre noutatile anului 2023.
Atentie!
Trecerea la sistemul de impozitare ca microintreprindere este optionala! Astfel, chiar daca o firma indeplineste conditiile de mai sus, ea poate opta pentru impozitarea cu 16% a profitului.
Microintreprinderi 2023 - 10 situatii controversate des intalnite in practica
Lucrarea pe care v-o oferim le trateaza cu profesionalism si va pune la dispozitie modul de aplicare a solutiilor contabile si fiscale in cazul microintreprinderii.
Cele 10 situatii sunt:
1. Beneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelor
2. Cum se impoziteaza vanzarea de actiuni detinute la alta persoana juridica?
3. Este posibila acordarea unei burse private de catre o microintreprindere?
4. Sponsorizare. Mecenat. Bursa privata
5. Utilizarea autoturismului in scopuri personale de catre salariatii unei microintreprinderi
6. Impozitarea rezervei legale a unei microintreprinderi care se lichideaza
7. Sume incasate in numele tertilor. Baza de impozitare a microintreprinderii
8. Schimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabile
9. Subventiile primite de o microintreprindere si plafonul de 1.000.000 euro
10. Veniturile din anularea provizioanelor. Baza veniturilor microintreprinderii.
Consulta aici lucrarea Microintreprinderi - masuri fiscale de ultima ora!