email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se poate pierde concediul de odihna neefectuat? Raspunsul specialistului

Se poate pierde concediul de odihna neefectuat? Raspunsul specialistului
concediu de odihnacodul munciisalariidatorii

Acordarea concediului de odihna este o obligatie pentru angajator, dupa cum este prevazut in Codul Muncii. Insa efectuarea zilelor de odihna revine si in sarcina salariatului, care trebuie sa le solicite si sa le programeze. Cu toate acestea, apar situatii cand concediul de odihna ramane neefectuat chiar pe perioade de cativa ani.


Expertul nostru raspunde in urmatoarele randuri care este obligatia angajatorului in acest caz. Spre exemplu, este societatea obligata sa plateasca aceste ore, sa acorde dreptul salariatului de a efecta aceste zile de concediu si sa constituie acum provizioane pentru intreaga perioada?
 

 Concediul de odihna neefectuat: raspunsul specialistului

Potrivit art. 144 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, “Dreptul la concediu de odihna anual NU poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari”.
          
Potrivit art. 38 din legea sus-mentionata,“Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.”
          
Astfel, concediul de odihna este un drept legal indisolubil de contractul individual de munca, iar din acest motiv este interzis orice cesiune, renuntare sau limitare a dreptului la concediu de odihna, iar salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Totodata, concediul de odihna nu se pierde si nu se prescrie.
 


Dreptul la concediul de odihna platit este unul dintre drepturile fundamentale prevazut la art. 41 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
          
Astfel, chiar daca salariatul ar fi de acord sa renunte, in schimbul unei indemnizatii, la dreptul sau la concediu de odihna, aceasta renuntare este nula absolut.
 
Totodata, conform art. 146 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, la incetarea contractului individual de munca este permisa, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.

Potrivit art. 149 din Codul muncii, republicat, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
 
Motive obiective pentru care salariatul nu a efectuat concediul de odihna in perioada in care a fost programat ar putea fi: concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala, etc.
 
In cazul in care salariatul din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul salariatului, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual potrivit art. 146 alin. (2) din Codul muncii.
          
Astfel, angajatorul are obligatia efectuarii unei programari a concediilor de odihna iar salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat.

Numai in situatiile in care salariatii nu pot efectua concediul de odihna in perioada programata din motive independente de vointa lor cum ar fi: concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala etc., concediul de odihna poate fi efectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
                      
DE RETINUT!

Zilele de concediu de odihna neefectuat se pot compensa in bani numai la incetarea contractului de munca, altfel concediul de odihna este obligatoriu de efectuat.

Referitor la provizioanele pentru concediu de odihna neefectuat, conform prevederilor de la pct. 338 din OMFP 1802/2014 Reglementari contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite/incasate in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.
          
Concediile de odihna se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este stabilita in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva.
          
In lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor.          

Asadar, doar in situatia in care angajatorul detine un calcul exact al sumelor aferente concediilor de odihna neefectuate, insotit de documente justificative, cum ar fi statul de salarii (calculate exact), inregistrarea contabila este:

641 „Cheltuieli cu salariile personalului” deductibila = 4281 „Alte datorii in legatura cu personalul”
4281 „Alte datorii in legatura cu personalul”= 421 „Personal – salarii datorate”
 
In situatia in care angajatorul nu detine documente justificative privind sumele aferente concediilor de odihna neefectuate, acestea fiind calculate in baza unor estimari efectuate la data bilantului, va inregistra provizioanele aferente, monografia contabila fiind urmatoarea:
 
– la data incheierii exercitiului financiar 2019:
6812 „Cheltuieli de exploatare privind provizioanele” = 1518 „Alte provizioane
 
– la data acordarii concediilor de odihna neefectuate in 2020:
641 „Cheltuieli cu salariile personalului” = 421 „Personal – salarii datorate”
 
si concomitent:
1518 „Alte provizioane” = 7812 „Venituri din provizioane”
          
Avand in vedere cele sus-mentionate, provizionul pentru concediile neefectuate se constituie la sfarsitul fiecarui an.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnacodul munciisalariidatorii


Data aparitiei: 04 Martie 2020

Votati articolul "Se poate pierde concediul de odihna neefectuat? Raspunsul specialistului":
Rating:

Nota: 4.15 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X