Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

VIDEO Florin Citu prezinta prima rectificare bugetara din 2020. Nu vor creste taxele in acest an

Data aparitiei: 16 Aprilie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
VIDEO Florin Citu prezinta prima rectificare bugetara din 2020. Nu vor creste taxele in acest an
rectificare bugetarasomaj tehnictaxedeficit bugetar

Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a prezentat proiectul de rectificare bugetara aprobat miercuri de Guvern. Asa cum era de asteptat, prima reactificare bugetara a anului a fost facuta mai devreme din cauza crizei provocate de coronavirus, fiindca era nevoie de unele masuri care sa sustina economia.
 

Potriviti declaratiilor facute de Florin Citu, deficitul bugetar creste la 6,7% din PIB, Ministerul Muncii si cel al Sanatatii primesc bani si taxele nu vor creste in acest an. 

 

Prima rectificare bugetara a anului 2020: bani in plus pentru sanatate si munca, nu vor creste taxele


Iata care sunt principalele declaratii facute de ministrul Finantelor:
 

- Pachetul de sustinere a economiei are o valoare de 3% din PIB.

- Deficit estimat de 6,7% din PIB.

- Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei.

- Se estimeaza ca vor fi incasari mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei. De la impozitul pe venit o scadere cu 1,5 miliarde lei, TVA -5,5 miliarde lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde lei. Aici sunt cele mai importante elemente pe partea de venituri.

- Cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei. La cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane lei, iar aici este inclusa plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe luna pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct in transportul si evaluarea pacientilor.

- Cresc cheltuielile cu asistenta sociala cu 6,9 miliarde lei (somaj tehnic, concedii medicale si alte cheltuieli).

- Cheltuielile la fondul de rezerva se majoreaza cu 3 miliarde lei  (in cazul in care avem nevoie de resurse pentru somaj tehnic suplimentar, sanatate, autoritati locale putem sa luam acesti bani, sa nu mai facem o rectificare bugetara).

- Ministerul Muncii mai primeste 8,1 miliarde lei si la Ministerul Sanatatii 3,8 miliarde lei. Sunt cele doua ministerere care primesc sume la aceasta rectificare bugetara.
 

Acesta este primul pachet de masuri la care s-a lucrat pentru sustinerea economiei.
 

Florin Citu a anuntat ca se ia in calcul si un al doilea pachet pentru repornirea economiei, care va aparea, bineinteles, dupa perioada starii de urgenta. 
 

Ministrul Finantelor a facut si o recapitulare a tuturor masurilor care s-au luat pana acum:

- Deja au inceput sa se faca plati pentru somaj tehnic.

- Vineri (17 aprilie) incepe IMM Invest la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri. Este o schema aprobata de CE. 

 - Deja au inceput sa fie amanate ratele bancare. Exista observatii pe care le primim de la sistemul financiar-bancar. Le raspundem. Suntem in discutie zilnica pentru a ne asigura ca romanii care doresc sa isi amane ratele sa aiba o experienta, in acest moment, cat mai simpla procedural.

- In niciun caz NU vom creste taxe in acest an. Lectia principala a crizei din 2008-2009 a fost exact aceasta: nu cresti taxele si dobanzile in perioada de criza pentru ca ar insemna o frana majora pentru economie. Din contra, injectam lichiditate in sistem, platim facturile la timp pentru companii, platim TVA. Am rambursat 4 miliarde de lei TVA in martie. In aprilie rambursam TVA anticipat, cu control ulterior. Mergem contrar acestei idei. 

      
- Sunt banii pentru investitii. La rectificare nu a fost taiat niciun ban de la investitii de la niciun minister. Din contra, a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltarii pentru plata facturilor proiectelor derulate prin PNLD cu 1 miliard de lei. Este singura modalitate de a ne reveni dupa aceasta perioada.

- Noi avem puterea sa avem o revenire rapida (a economiei n.r.) anul viitor, care in cel mai rau caz sa anuleze scaderea de anul acesta, in cel mai bun caz sa iesim pe plus dupa acesti 2 ani. Depinde doar de noi sa luam masurile corecte, sa le implementam cat mai rapid.

- Al doilea pachet de masuri va veni sa sustina revenirea in V a economiei.

- Incasarile din martie ne-au aratat ca economia a incetinit, ca au fost multe companii care n-au mai putut sa functioneze. In aprilie, vedem totusi ca majoritatea companiilor mari care aveau bani in conturi si puteau sa plateasca impozitele au inceput sa plateasca. Pe aceasta cale le multumesc. Banii care vin la Ministerul Finantelor Publice ii transmitem inapoi in economie prin plata facturilor, TVA, concedii medicale, etc. 

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X