email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rectificarea bugetara a fost aprobata de Guvern. Cum sunt impartiti banii la ministere

Rectificarea bugetara a fost aprobata de Guvern. Cum sunt impartiti banii la ministere
rectificare bugetaracheltuielideficit bugetar

Guvernul Romaniei a aprobat vineri seara rectificarea bugetara pentru 2020. In document este prevazuta cresterea pensiilor, alocatiilor si a salariilor din domeniile aflate in prima linie in aceasta pandemie.

"In sedinta de guvern din aceasta seara, a fost aprobata rectificarea bugetara pentru 2020, si eu zic ca este rectificarea bugetara normala, pentru ca, da, am avut o rectificare bugetara in prima parte a anului, in aprilie, dar a fost o rectificare bugetara intr-o situatie dificila, complicata, intr-o situatie de criza. Acum facem rectificarea bugetara dupa ce avem executia bugetara la sase luni de zile, stim cum sta economia si astazi am vazut si datele macro pentru primul semestru. Deci avem mai multe informatii si de aceea spun ca este o rectificare normala, o rectificare pe care o facem in fiecare an.", a spus Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului, la finalul sedintei de Guvern.

Ionel Danca a anuntat "o scadere a veniturilor din economie  cu 7,8 miliarde de lei, o influenta negativa a veniturilor, iar pe parte de cheltuieli influenta este de 18,13 miliarde de lei - deci, cresc cheltuielile cu 18 miliarde de lei pe sold."

Si deficitul bugetar general consolidat creste in suma absoluta de la 73,4 miliarde la 90,9 miliarde si aceasta inseamna 8,6% din PIB.
 

Ce trebuie sa stii despre noua rectificare bugetara:

Potrivit declaratiilor oferite de seful Cancelariei prim-ministrului, iata cateva elemente importante ale rectificarii bugetare:
 

- Au fost majorate plafoanele de garantii cu 14 miliarde de lei. Erau la 18 miliarde la prima rectificare si acum au ajuns la 32 de miliarde de lei.



"Am cerut Comisiei Europene sa majoram plafonul cu 5 miliarde, am primit aprobarea si aici avem un plan majorat, plafonul IMM INVEST, de la 15 miliarde la 20 de miliarde de lei, in sedinta de guvern de astazi a fost aprobata si ordonanta de guvern care creste acest plafon. Plafon de garantii cu masuri de sprijin pentru companii mari. EximBank - 4,7 miliarde de lei. Plafon de garantii pentru Programul IMM LEASING - 1,5 miliarde de lei. Plafon garantii Program IMM FACTORING - 1 miliard lei. Plafon garantii vouchere de vacanta si asigurare credit comercial - 1 miliard de lei. Si plafon garantii TAROM si Blue Air - 0,8 miliarde de lei." a adaugat Ionel Danca

- Cresterea etapizata a alocatiilor pentru copii cu 20%, incepand cu 1 august.

- Majorarea punctului de pensie, incepand cu 1 septembrie 2020, de la 1.265 de lei la 1.442 de lei. Majorarea pensiei minime, de la 704 lei la 800 de lei, din nou, cea mai mare majorare a pensiilor.

- masurile de asistenta sociala finantate din Programul SURE - trei miliarde de lei.

- de 8,6 de miliarde de lei pe sold pentru proiecte finantate din fonduri externe rambursabile. "O mare parte, 5 miliarde de lei, se duc la Ministerul Finantelor Publice actiuni generale, si am sa explic se ce intampla aici: avem asigurarea sumelor necesare refinantarii proiectelor pentru beneficiari si/sau continuarii finantarii proiectelor in cazul instituirii platilor temporare a fondurilor europene, deci este un buffer pe care il construim in cazul in care nu exista fonduri Europene, facem plata din acest cont si apoi se realimenteaza.", potrivit lui Danca.  

- 2,18 miliarde Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru efectuarea platilor in avans pentru campania 2020, un procent de pana la 85% masuri de agro-mediu si clima finantate de FADR si in cadrul PNDR.

- 1,4 miliarde Ministerul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri, pentru IMM-uri, fonduri externe rambursabile, si 200 de milioane de lei suplimentare fonduri europene pentru Programul National de Digitalizare a IMM-urilor si 200 de milioane de lei suplimentare la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru achizitionarea de echipamente electronice. "Aici trebuie sa fac o precizare. In ultimii ani, Ministerul Educatiei a avut fondurile taiate la rectificarea bugetara. La fel s-a intamplat si la Ministerul Transporturilor, la fel s-a intamplat si la Ministerul Economiei. Noi, astazi, prin aceasta rectificare, de exemplu, Ministerul Transporturilor si Ministerul Economiei, impreuna, primesc in plus aproximativ 2,4 miliarde de lei doar la aceasta rectificare.", a explicat Ionel Danca.

- Sume de cheltuieli - 9,5 miliarde de lei pe sold, in domeniul socio-economic, 3 miliarde masuri de asistenta sociala, finantate prin Programul SURE, flexibilitate in timpul de lucru, indemnizatia 41,5% din salariu, prevazute din bugetul pentru somaj. 1,5 miliarde de lei pentru plata pana la finalul /..../ a dreptului de asistenta sociala, alocatii de stat. 2,4 miliarde fondul de rezerva - bani care vor fi folositi special pentru suplimentarea bugetului Fondul National de Asigurari de Sanatate, bugetul asigurarilor de sanatate pentru somaj, plata cheltuieli legate de masuri extraordinare de combatere a coronavirusului.

- in domeniul sanatatii, 1,1 miliarde pentru asigurarea fondurilor necesare platii salariale a personalului din unitatile sanitare publice, 500 de milioane de lei pentru medicamente cu si fara contributie personala, medicamente pentru boli cronice, cu risc crescut, utilizat in programele nationale cu scop curativ, precum si pentru spitalele generale, 800 de milioane de lei asigurarea platii indemnizatiei de asigurari sociale pentru sanatate pentru concedii medicale.

- La investitii, s-au suplimentat fondurile pentru PNDL, 1,1 miliarde de lei, 322,9 milioane pentru proiect privind educatia timpurie, proiect privind invatamantul secundar ROSE/.../ pentru semnarea acordului de grant licee si universitati. 250 de milioane de lei cheltuieli pentru intretinerea infrastructurii rutiere, suplimentarea banilor pentru infrastructura rutiera; 121,1 milioane de lei pentru participarea la capitalul social al societatilor comerciale din industria de aparare. E un domeniu foarte important pe care l-am sustinut din primul moment cand am venit la guvernare.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rectificare bugetaracheltuielideficit bugetar


Data aparitiei: 17 August 2020

Votati articolul "Rectificarea bugetara a fost aprobata de Guvern. Cum sunt impartiti banii la ministere":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X