In urmatoarea perioada, Romania se va confrunta cu primul cod rosu de canicula din aceasta vara, motiv pentru care Inspectia Muncii va intensifica controalele la firme pentru a vedea daca se respecta masurile prevazute in legislatie.
Nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2500 de lei.
Prin temperaturi extreme ridicate se intelege temperaturi exterioare ale aerului care depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatura-umiditate ITU < 80 unitati).
Munca pe canicula: ce masuri trebuie sa ia angajatorul?
Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
- asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
IMPORTANT!
Angajatorii care nu pot asigura conditiile mentionate in O.U.G. nr. 99/2000, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai lucratorilor, vor respecta masurile dispuse (reducerea programului de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.) in conformitate cu art. 6 din acelasi act normativ.
”Pe tot parcursul verii, vom intensifica actiunile de control in sectoarele economice in care se lucreaza in aer liber sau in spatii deschise si in care se desfasoara activitati care presupun efort fizic intens. Vom verifica respectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, cum ar fi: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilatiei la locul de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus si alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protectie, reducerea duratei zilei de munca sau esalonarea zilei de lucru pe doua perioade.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Munca pe canicula: care sunt obligatiile contabilului in acest context?
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Si contabilul are anumite sarcini de indeplinit atunci cand sunt temperaturi extreme. Cheltuielile efectuate de angajator (inclusiv apa acordata gratuit angajatilor) nu trebuie tratate drept cheltuieli de protocol care se inregistreaza in debitul contului 623 „cheltuieli de protocol, reclama si publicitate”, supuse limitarii fiscale la nivelul cotei de 2% , ci in debitul contulul 658 „alte cheltuieli de exploatare" dezvoltat intr-un analitic distinct, fara ca sumele respective sa fie limitate la determinarea rezultatului fiscal. Daca se respecta cantitatile reglementate prin lege.
Aceste cheltuieli efectuate de angajator, impuse prin lege, nu trebuie inregistrate in evidenta contabila in debitul contului 6458” alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala „deoarece astfel de cheltuieli se supun limitarii fiscale conform prevederilor art.25 alin.3 lit.b din codul fiscal, prin aplicarea cotei de 5%, asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Tva –ul la achizitie este deductibil fiscal.