email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca pe canicula: Amenda de pana la 2500 de lei pentru firmele care nu respecta masurile

Munca pe canicula: Amenda de pana la 2500 de lei pentru firmele care nu respecta masurile
inspectia munciiamendacont contabil

In urmatoarea perioada, Romania se va confrunta cu primul cod rosu de canicula din aceasta vara, motiv pentru care Inspectia Muncii va intensifica controalele la firme pentru a vedea daca se respecta masurile prevazute in legislatie.
 

Nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2500 de lei.

 Prin temperaturi extreme ridicate se intelege temperaturi exterioare ale aerului care depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatura-umiditate ITU < 80 unitati).

Munca pe canicula: ce masuri trebuie sa ia angajatorul?

Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:

- asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;

- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;

- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

IMPORTANT!

Angajatorii care nu pot asigura conditiile mentionate in O.U.G. nr. 99/2000, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai lucratorilor, vor respecta masurile dispuse (reducerea programului de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.) in conformitate cu art. 6 din acelasi act normativ.

Pe tot parcursul verii, vom intensifica actiunile de control in sectoarele economice in care se lucreaza in aer liber sau in spatii deschise si in care se desfasoara activitati care presupun efort fizic intens. Vom verifica respectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, cum ar fi: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilatiei la locul de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus si alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protectie, reducerea duratei zilei de munca sau esalonarea zilei de lucru pe doua perioade.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
 

Munca pe canicula: care sunt obligatiile contabilului in acest context?

Si contabilul are anumite sarcini de indeplinit atunci cand sunt temperaturi extreme. Cheltuielile efectuate de angajator (inclusiv apa acordata gratuit angajatilor) nu trebuie tratate drept cheltuieli de protocol care se inregistreaza in debitul contului 623 „cheltuieli de protocol, reclama si publicitate”, supuse limitarii fiscale la nivelul cotei de 2% , ci in debitul contulul 658 „alte cheltuieli de exploatare" dezvoltat intr-un analitic distinct, fara ca sumele respective sa fie limitate la determinarea rezultatului fiscal. Daca se respecta cantitatile reglementate prin lege.
 
Aceste cheltuieli efectuate de angajator, impuse prin lege, nu trebuie inregistrate in evidenta contabila in debitul contului 6458” alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala „deoarece astfel de cheltuieli se supun limitarii fiscale conform prevederilor art.25 alin.3 lit.b din codul fiscal, prin aplicarea cotei de 5%, asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Tva –ul la achizitie este deductibil fiscal.

 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia munciiamendacont contabil


Data aparitiei: 24 Iunie 2021

Votati articolul "Munca pe canicula: Amenda de pana la 2500 de lei pentru firmele care nu respecta masurile":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X