email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avans achitat furnizorului. Care sunt implicatiile TVA?

Avans achitat furnizorului. Care sunt implicatiile TVA?
tvafactura de avansevidenta contabilacod fiscal

Vom afla in randurile urmatoare care este procedura de scoaterea din evidenta contabila a unei plati in avans catre un furnizor ca urmare a faptului ca nu au fost livrate bunurile contractate prevazute in contract timp de 3 ani. Specialistul nostru ne va ajuta sa aflam Ccum trebuie tratat TVA dedus de pe factura de avans (in cazul avansurilor facturate de parteneri interni, intracomunitari in regim de taxare inversa sau de parteneri extracomunitari in regim de scutire). Din punct de vedere fiscal cheltuiala este nedeductibila fiscal sau nu?

 

Iata raspunsul specialistului!

Din intrebarea formulata, nu rezulta daca pentru acel avans platit  s-a exercitat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului debitor. Daca s-a dedus TVA, la implinirea termenul de prescriere de 3 ani, odata cu scoaterea din evidenta a avansului achitat, trebuie efectuata ajustarea negativa a sumei TVA deduse.

Ajustarea se efectueaza in baza prevederilor art. 304 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" alin. (1) lit. a)  "(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:

 a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;" si pct. 78 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 304 "In situatia in care intervin situatiile prevazute la art. 304 alin. (1) din Codul fiscal, se ajusteaza taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor, activelor corporale fixe in curs de executie.

Ajustarea reprezinta exercitarea dreptului de deducere, atunci cand persoana impozabila castiga dreptul de deducere potrivit legii, denumita in continuare ajustare pozitiva, sau anularea totala sau partiala a deducerii exercitate initial in situatia in care persoana impozabila pierde potrivit legii dreptul de deducere, denumita in continuare ajustare negativa. Ajustarea se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea. "

Asa cum se poate constata, ajustarea negativa are ca efect anularea dreptului de deducere exercitat initial, in baza facturii primite de la furnizor. In aceasta situatie, cumparatorul nu trebuie sa emita o autofactura, fiind suficienta constatarea si propunerea comisiei de inventariere cu privire la scoaterea din evidenta a acestei creante asupra furnizorului.
 
Ajustarea negativa a sumei TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere in anul 2015  se efectueaza pentru cota TVA in vigoare in anul 2015, respectiv 24%, daca furnizorul a emis factura dupa data de 1 iulie 2015 pentru avansul incasat. 


         
Pentru ajustarea  negativa a TVA si scoaterea din evidenta a creantei va recomand urmatoarele inregistrari contabile, daca, initial, creanta s-a inregistrat astfel  in evidenta contabila: 

1) in anul 2015:

- plata avans furnizor conform extras de cont:

409 = 5121                 15.000 lei
 
- exercitarea dreptului de deducere  a TVA (24%) in baza facturii primite de la furnizorul care a incasat avansul:
4426                                 = 409                    2.903 lei

In acest stadiu, contul 409 prezinta sold debitor in suma de 12.097 lei (15.000 lei – 2.903 lei = 12.097 lei).
 
2) in anul 2018:

- ajustarea negativa a sumei TVA deduse:
635 sau 6588                   = 4426                   2.903 lei
(analitic distinct)

Ajustarea negativa a TVA se evidentiaza, cu semnul minus, in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, cu semnul minus,la randul 32 “Regularizari taxa dedusa”. Avand in vedere ca societatea este platitoare de impozit pe profit, cheltuiala inregistrata este nedeductibila d.p.d.v. fiscal deoarece nu este aferenta activitatii economice desfasurate. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 25 alin. (1) din Codul fiscal  "Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, ....... "

- scoaterea din evidenta a creantei asupra furnizorului:
6588                                 = 409                   12.097 lei
(analitic distinct)
 
In mod similar sumei TVA deductibile, ajustate negativ, suma de 12.097 lei  este nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea rezultatului fiscal (profit sau pierdere).
 
Efecte fiscale identice se obtin si in situatia in care, initial, s-au efectuat urmatoarele inregistrari contabile prin creditul contului 401:
- obligatia de plata a avansului:
409                                   = 401                  15.000 lei
 
- plata avans furnizor conform extras de cont:
401                           = 5121                 15.000 lei
 
- exercitarea dreptului de deducere  a TVA (24%) in baza facturii primite de la furnizorul care a incasat avansul:
4426                                 = 409                    2.903 lei
 
In acest stadiu, contul 409 prezinta sold debitor in suma de 12.097 lei (15.000 lei – 2.903 lei = 12.097 lei), iar contul 401 sold zero.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvafactura de avansevidenta contabilacod fiscal


Data aparitiei: 01 August 2018

Votati articolul "Avans achitat furnizorului. Care sunt implicatiile TVA?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X