Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Tipuri de erori care permit corectia situatiilor financiare deja depuse

Data actualizarii: 06 Noiembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tipuri de erori care permit corectia situatiilor financiare deja depuse
bilantsituatii financiareerori contabile

In cazul in care ati realizat ca ati facut anumite greseli in bilatul depus, cu siguranta va doriti sa aflati daca puteti sa le corectati. Vestea buna este ca exista anumite tipuri de erori ce permit corectia situatiilor financiare deja depuse. 

Expertul nostru ne prezinta mai jos care sunt acestea si ce spune legea pentru fiecare in parte.
 

Corectia situatiilor financiare deja depuse: raspunsul specialistului

Anumite informatii pot fi rectificate/corectate, in conformitate cu Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin OMFP 450/2016, cu modificarile ulterioare.

 

 

Astfel, conform pct. 2 si pct. 5 din Procedura, depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor mentionate in procedura, nu si pentru corectarea erorilor contabile definite la pct. 66 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.

Sunt considerate erori, fara a fi prevazut un termen limita de corectie, erorile enumerate la pct. 3 din procedura, si anume completarea eronata a informatiilor referitoare la denumirea sau codul unic de inregistrate al unitatii raportoare, activitatile CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN), forma de proprietate, indicatorii raportati prin formularul «Bilant»/«Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii», daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si la numarul de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul "Date informative".

Potrivit pct. 3^1 si pct. 4 coroborate cu pct. 6^1 din Procedura sunt considerate erori, dar cu posibilitatea corectiei lor cel tarziu pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarile contabile anuale aferente exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat aceste tipuri de erori si urmatoarele:

- depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric;
- transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;


- transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.);
- intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.

Orice alte erori se corecteaza pe seama rezultatului reportat sau a rezultatului curent, in functie de caracterul semnificativ sau nesemnificativ al erorii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, fara sa existe posibilitatea corectarii/rectificarii situatiilor financiare anuale/bilanturilor deja depuse.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X