Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Achizite licenta/software de aplicatie. Cum se raporteaza?

Data aparitiei: 22 Aprilie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizite licenta/software de aplicatie. Cum se raporteaza?
cod fiscalachizitie intracomunitaratva

Afla in continuare in ce formular fiscal se declara achizitia unei licente din UE, dar si alte informatii importante despre regimul fiscal TVA. 

Este important de observat ca in Codul fiscal exista niste prevederi clare in acest sens, pe care specialistul nostru le va explica detaliat mai jos. 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 

Achizite licenta/software de aplicatie: raspunsul specialistului

Conform prevederilor pct. 2 din normele de aplicare ale art. 223 alin. (1) lit. d) si e) din Codul fiscal "Venituri impozabile obtinute din Romania" alin. (8) un software este "orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare), cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie). "

 

In baza acestei definitii, consider ca licenta respectiva, inclusiv suportul asigurat pentru 12 luni este un software de aplicatie, caz in care, operatiunea reprezinta d.p.d.v. al TVA o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Astfel, operatiunea reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii furnizate pe cale electronica pentru care datoreaza TVA in Romania conform prevederilor art. 307 "Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania" alin. (2) din Codul fiscal conform carora " (2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), .........."

De regula, in factura prestatorului din UE, in factura emisa se inscrie baza legala a operatiunii, preluata din Directiva CEE nr. 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Prevederile respective au stat si la baza armonizarii legislatiei fiscale din Romania, respectiv:

  • art. 44 "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice. Cu toate acestea, in cazul in care aceste servicii sunt furnizate catre un sediu comercial fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu comercial fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu comercial fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita." avut in vedere pentru art. 278 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal din Romania;
  • art. 196 " TVA este datorata de orice persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA si careia ii sunt prestate serviciile prevazute la articolul 44, atunci cand serviciile sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul statului membru respectiv." avut in vedere pentru art. 307 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal din Romania.

Fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal in Romania, beneficiarul din Romania indeplineste obligatia de plata prin aplicarea regimului de taxare inversa materializata prin formula contabila 4426 = 4427. In cazul achizitiei unei licente soft, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare reglementate prin art. 278 alin. (2) care prevede ca locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv, adica in Romania.

Conform prevederilor din Codul fiscal, serviciile furnizate pe cale electronica includ, in special,serviciile prevazute in Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, printre care si furnizarea de software si actualizarea acestuia. Prin art. 7 alin. (1) din Regulamentul nr. 282/2011, serviciile electronice sunt definite drept serviciile furnizate pe internet sau printr-o retea electronica a caror natura determina prestarea lor automata, care implica interventie umana minima, si imposibil de realizat in absenta tehnologiei informatiei.

Regimul de taxare inversa se aplica la o baza de impozitare TVA determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul extern.

Valoarea operatiunii se evidentiaza in jurnalele pentru TVA intocmite pentru luna aprilie 2021 si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 22 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa) ", cu reportarea sumei la randul 7.1 si 22.1, alocat pentru "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)".

Avand in vedere ca operatiunea reprezinta pentru persoana impozabila din UE, inregistrata in scopuri de TVA cu un cod valid in sistemul VIES, o prestare intracomunitara de servicii, pentru beneficiarul din Romania operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii, impozabila in Romania a carei valoare inscrisa in factura primita se raporteaza si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul S.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal. 

 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X