email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizite licenta/software de aplicatie. Cum se raporteaza?

Achizite licenta/software de aplicatie. Cum se raporteaza?
cod fiscalachizitie intracomunitaratva

Afla in continuare in ce formular fiscal se declara achizitia unei licente din UE, dar si alte informatii importante despre regimul fiscal TVA. 

Este important de observat ca in Codul fiscal exista niste prevederi clare in acest sens, pe care specialistul nostru le va explica detaliat mai jos. 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 

Achizite licenta/software de aplicatie: raspunsul specialistului

Conform prevederilor pct. 2 din normele de aplicare ale art. 223 alin. (1) lit. d) si e) din Codul fiscal "Venituri impozabile obtinute din Romania" alin. (8) un software este "orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare), cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie). "

 

In baza acestei definitii, consider ca licenta respectiva, inclusiv suportul asigurat pentru 12 luni este un software de aplicatie, caz in care, operatiunea reprezinta d.p.d.v. al TVA o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Astfel, operatiunea reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii furnizate pe cale electronica pentru care datoreaza TVA in Romania conform prevederilor art. 307 "Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania" alin. (2) din Codul fiscal conform carora " (2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), .........."

De regula, in factura prestatorului din UE, in factura emisa se inscrie baza legala a operatiunii, preluata din Directiva CEE nr. 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Prevederile respective au stat si la baza armonizarii legislatiei fiscale din Romania, respectiv:

  • art. 44 "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice. Cu toate acestea, in cazul in care aceste servicii sunt furnizate catre un sediu comercial fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu comercial fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu comercial fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita." avut in vedere pentru art. 278 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal din Romania;
  • art. 196 " TVA este datorata de orice persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA si careia ii sunt prestate serviciile prevazute la articolul 44, atunci cand serviciile sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul statului membru respectiv." avut in vedere pentru art. 307 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal din Romania.

Fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal in Romania, beneficiarul din Romania indeplineste obligatia de plata prin aplicarea regimului de taxare inversa materializata prin formula contabila 4426 = 4427. In cazul achizitiei unei licente soft, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare reglementate prin art. 278 alin. (2) care prevede ca locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv, adica in Romania.

Conform prevederilor din Codul fiscal, serviciile furnizate pe cale electronica includ, in special,serviciile prevazute in Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, printre care si furnizarea de software si actualizarea acestuia. Prin art. 7 alin. (1) din Regulamentul nr. 282/2011, serviciile electronice sunt definite drept serviciile furnizate pe internet sau printr-o retea electronica a caror natura determina prestarea lor automata, care implica interventie umana minima, si imposibil de realizat in absenta tehnologiei informatiei.

Regimul de taxare inversa se aplica la o baza de impozitare TVA determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul extern.

Valoarea operatiunii se evidentiaza in jurnalele pentru TVA intocmite pentru luna aprilie 2021 si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 22 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa) ", cu reportarea sumei la randul 7.1 si 22.1, alocat pentru "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)".

Avand in vedere ca operatiunea reprezinta pentru persoana impozabila din UE, inregistrata in scopuri de TVA cu un cod valid in sistemul VIES, o prestare intracomunitara de servicii, pentru beneficiarul din Romania operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii, impozabila in Romania a carei valoare inscrisa in factura primita se raporteaza si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul S.Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal. 

 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalachizitie intracomunitaratva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 22 Aprilie 2021


Votati articolul "Achizite licenta/software de aplicatie. Cum se raporteaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Distribuiere dividende catre un asociat care nu raspunde nici unei convocari.

Intrebare: Buna ziua,
Avem urmatoarea speta.: Un SRL cu 2 asociati, unul detine 5%, cel de-al doilea 95%. Asociatul cu 5% nu a mai putut fi contactat de cca 2 ani de zile spre a participa la adunarile generale, indiferent de caile prin care a fost convocat, inclusiv vizita la domiciliu, unde nu a putut fi gasit niciodata.

Cel de-al doilea asociat doreste distribuirea dividendelor din profitul net realizat in exercitiul financiar 2014, profit care a ramas nedistribuit, conform hotararii AGA de la acea data.

Rugam sa ne spuneti punctul dvs. de vedere in situatia in care, desi din punct de vedere juridic, situatia asociatului cu 5% nu este rezolvata, celalalt asociat doreste distribuirea dividendelor.
1- Se poate distribui doar partea din profitul net ce se cuvine asociatului cu 95% participare, iar partea ce se cuvine asociatului absent sa ramana in continuare profit nedistribuit, avand in vedere cele relatate?
2.- Este obligatorie distribuirea catre cei doi asociati, urmand ca dividendele nete neridicate de asociatul absent sa ramana la dispozitia firmei pana la rezolvarea juridica a situatiei? (exemplu excluderea asociatului).
3.-Procesul verbal AGA de distribuire trebuie sa contina precizari privind asociatul lipsa, si trebuie semnat de si de o parte juridica?
De interes pentru firma este varianta de la punctul 1.
Cu multumiri.

Raspuns: Pentru rezolvare trebuie sa cititi actul constitutiv in care se specifica ponderea dreptului de vot...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 22 Aprilie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X