Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Finantele au publicat un proiect pentru stimularea investitiilor strategice pentru noi activitati economice

Data aparitiei: 26 Mai 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Finantele au publicat un proiect pentru stimularea investitiilor strategice pentru noi activitati economice
schema de ajutorcheltuieli eligibileeconomie

Ministerul Finantelor a elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor strategice pentru noi activitati economice in valoare de cel putin 500 milioane lei.

Obiectivul schemei de ajutor de stat este dezvoltarea regionala prin realizarea de investitii initiale pentru noi activitati economice ale caror costuri eligibile sunt in valoare de cel putin 500 milioane lei, fiind elaborata in acord cu Orientarile comunitare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014 – 2020.

Comparativ cu celelalte scheme de ajutor de stat administrate in prezent de Ministerul Finantelor sau de alte autoritati din Romania, noua schema de ajutor de stat vizeaza atragerea de investitii in sectoarele economice considerate strategice datorita nivelului considerabil al investitiilor implicate.

"Lansez o invitatie deschisa la consultare publica catre toti partenerii de dialog care doresc sa contribuie la operationalizarea acestei noi scheme de ajutor de stat menite sa atraga investitii strategice in noi tehnologii si inovare, cu cheltuieli eligibile de cel putin 100 de milioane de euro. Pentru o dezvoltare economica durabila, Romania are nevoie de know-how specializat si de investitii greenfield in facilitati de productie din domenii strategice, precum produse electronice, aparate medicale, aeronave, care genereaza valoare adaugata mare si asigura o crestere a competitivitatii tarii noastre pe pietele internationale", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finantelor.

In cadrul acestei scheme, pot fi finantate cu ajutor de stat investitiile initiale cu cheltuieli eligibile in valoare de cel putin 500 milioane lei (aproximativ 100 mil. euro) constand in demararea unei unitati noi sau diversificarea unei unitati, in sectoarele economice care implica realizarea de produse cu valoare adaugata mare, cum sunt: fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea de aeronave si nave spatiale, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, aparate si instrumente medicale si stomatologice etc.

Implementarea schemei de ajutor de stat va ajuta la depasirea efectelor crizei economice produse de pandemia de Covid-19 prin cresterea competitivitatii si realizarea unor transferuri de tehnologie de ultima ora si know-how in economia romaneasca. Acestea vor contribui atat la cresterea capacitatii productive, cat si la cresterea nivelului exporturilor la nivelul intregii economii, prin atragerea marilor companii cu o prezenta globala in sectoarele economice strategice, care activeaza deja in Uniunea Europeana, dar si pe cele din afara acesteia si care, prin investitiile efectuate in economia romaneasca, doresc sa activeze in interiorul Uniunii Europene.

Ajutorul de stat se acorda sub forma de sume nerambursabile pentru finantarea costurilor cu active corporale si necorporale, precum si a costurilor privind constructiile, aferente investitiei initiale, in limita intensitatii maxim admisibile, in prezent stabilita prin H.G. nr.517/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se mai precizeaza in comunicat.

Schema de ajutor de stat va fi implementata de Ministerul Finantelor si va beneficia de un buget total de 3.750 milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 750 milioane de euro. Bugetul mediu anual al schemei este de 750 milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 150 milioane de euro. Acordurile de finantare vor fi emise in perioada 2021-2025, iar plata ajutorului de stat se va realiza in intervalul 2022-2030.

Comisia Europeana va fi notificata cu privire la fiecare proiect de investitii cu cheltuieli eligibile peste valoarea de 50 milioane de euro, iar acordurile pentru finantare vor fi emise numai dupa obtinerea Deciziei de autorizare.

Proiectul de act normativ, insotit de Nota de fundamentare, a fost publicat pentru consultare publica la sectiunea Transparenta decizionala – Proiecte acte normative. Toti cei interesati pot transmite eventuale propuneri, sugestii sau opinii la adresa: publicinfo@mfinante.gov.ro

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X