Ministerul Finantelor Publice ia in calcul majorarea bugetului schemei de ajutor de stat, avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, si eliminarea verificarii investitiei la fata locului.
In acest sens a fost publicat, la transparenta decizionala, un proiect de hotarare privind modificarea Hotararii Guvernului nr.807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie.
Pentru reducerea ratei de infectie, precum si a ritmului de raspandire a virusului SARS-CoV, in vederea protejarii reprezentantilor Ministerului Finantelor si a operatorilor economici, institutia a propus amanarea verificarii la fata locului a investitiei pana ce conditiile sanitare permit reluarea acestei activitati care implica deplasarea la sediul operatorilor economici si intalnirile cu reprezentantii intreprinderilor. Astfel, ar urma ca suspendarea verificarii la fata locului sa fie amanata pana la data de 31 decembrie 2021.
In prezent, Ministerul Finantelor deruleaza o schema de ajutor de stat instituita prin Hotararea Guvernului nr. 807/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se intentioneaza incurajarea participarii active a intreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizarii de investitii in active fixe de inalta tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare, adresate atat pietei interne cat si competitive la export.
Sustinerea investitiilor are in vedere atat dezvoltarea capacitatii productive a economiei nationale cat si cresterea contributiilor intreprinderilor finantate prin plata de taxe si impozite la bugetul general consolidat al statului, precum si la bugetele locale. Aceste avantaje justifica efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care masura de sprijin financiar le implica.
Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 4.070 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii, bugetul mediu anual fiind de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.
Perioada de derulare a schemei este 2014-2023 pentru emiterea de acorduri pentru finantare, respectiv 2015-2028 pentru plata ajutorului de stat. Ajutorul de stat se acorda sub forma de sume nerambursabile, in raport de cheltuielile eligibile si in limita intensitatii maxim admisibile conform hartii regionale autorizate de Comisia Europeana.
Finantele sunt de parere ca este necesara majorarea bugetului maxim al schemei, respectiv de la valoarea de 4.070 milioane lei la valoarea de 6.380 milioane lei (638 mil. lei reprezentand bugetul mediu anual x 10 ani, respectiv perioada 2014-2023).|
Iata mai jos continutul proiectului:
Articolul I. Hotararea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 714 din 30 septembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
1. La articolul 4, alineatul (2), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Bugetul maxim al schemei este de 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro, astfel:”
Articolul II. Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (1) lit. b), alin. (2) si art. 13 alin. (2) din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 714 din 30 septembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei hotarari si pana la 31 decembrie 2021 nu se mai efectueaza verificarea la fata locului.
Articolul III. Prevederile art. II se aplica si pentru cererile de plata aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.