email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021. Plafonul de 10.000 euro

Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021. Plafonul de 10.000 euro
tvaosslivrari de bunuricod fiscal

Analizam in continuare cazul unei societati platitoare de TVA care are doar livrari de bunuri proprii la distanta catre clienti persoane fizice si juridice UE si NON UE, prin intermediul site-urilor proprii si a platformei Amazon. In anul 2020 societatea a depasit plafonul de 10.000 euro, de asemenea si in perioada ianuarie-iunie 2021 societatea a depasit plafonul de 10.000 euro.

Aflam mai jos daca plafonul de 10.000 euro pentru inregistrarea in sistemul OSS se calculeaza de la data de 01.07.2021 in anul calendaristic curent sau in cursul anului calendaristic precedent.

De cand este obligata firma sa se inregistreze in sistemul OSS sau in fiecare tara membra? Firma este inregistrata in scop de TVA in Italia si Franta, dar are livrari de bunuri si in alte tari UE unde momentan nu este inregistrata.
 

Citeste si: 5 informatii pe care trebuie sa le stii despre OSS - Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare
 

Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021: raspunsul specialistului

In lumina modificarilor aduse prin OUG nr. 59/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal livrarea de bunuri catre persoane fizice din UE pe care o realizati e definita ca vanzare intracomunitara de bunuri la distanta.

35. vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si (8) si art. 315 1 alin. (9) sau pentru orice alta persoana neimpozabila;b) bunurile livrate nu sunt mijloace de transport noi sau bunuri livrate dupa asamblare sau instalare, cu sau fara functionare de proba, de catre furnizor sau in numele acestuia; (art.266 alin.(1) pct.35 din Codul Fiscal)

Locul livrarii acestor bunuri catre persoane fizice din UE este definit la art. 275 alin. (2) din Codul Fiscal ca fiind locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

ART. 275 - Locul livrarii de bunuri

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client.

Ca regula generala aceste livrari intracomunitare de bunuri la distanta sunt impozabile din punct de vedere TVA in statul membru de consum: statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client si nu in Romania. Pentru a colecta si plati TVA in aceste state membre de consum societatea din Romania are 2 optiuni :

 - sa se inregistreze in scop de TVA in fiecare stat membru
 -  sa aplice regimul special UE prevazut la art. 315 din Codul Fiscal, prin inregistrarea electronica in sistemul OSS

Regula generala de mai sus nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ conditiile de la art. 278 1 din Codul Fiscal:

ART. 278 1 - Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h)
(1) Prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.

(2) Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.
..
(5) Valoarea echivalenta in moneda nationala a statelor membre a sumei prevazute la alin. (1) lit. c) se calculeaza prin aplicarea cursului de schimb publicat de Banca Centrala Europeana . Pentru Romania, valoarea echivalenta in moneda nationala este de 46.337 lei.

Plafonul de 10 000 euro se calculeaza astfel prin cumularea valorii fara TVA aferenta:

    livrarilor intracomunitare de bunuri la distanta cumulate catre toate statele UE, s-au eliminat plafoanele specifice fiecarei tari. Aici se incadreaza vanzarile de bunuri catre persoane neimpozabile (persoanele fizice) din UE pe care le-ati realizat si a
    serviciilor prestate pe cale electronica (de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune)

Perioada luata in calcul pentru plafon este anul calendaristic in curs, astfel in anul 2021 se considera livrarile pe care le-ati efectuat incepand cu data de 01.01.2021.

(2) Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.

Aplicarea regimului special in baza art. 315 din Codul Fiscal se poate realiza pentru livrarile catre state membre cu conditia sa nu dispuneti de un sediu fix in acele tari in sensul sa nu dispuneti acolo de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.

Dupa depasirea plafonului de 10 000 euro in anul 2021 puteti opta pentru:

    inregistrarea in scop de TVA in fiecare stat membru unde realizati livrari catre persoane fizice, asa cum sunteti inregistrat in Italia si Franta

sau

    aplicarea regimului simplificat prin inregistrarea electronica in sistemul OSS (Regim special UE)


Ghiseul unic OSS nu este un regim obligatoriu, este doar o masura de simplificare prin care declararea si plata TVA datorata in alte state UE se realizeaza intr-un singur stat membru in comparatie cu inregistrare, declarare si plata TVA in fiecare din statele unde realizati livrari de bunuri catre persoane neimpozabile.

Pentru inregistrarea in OSS utilizati codul de tva atribuit in baza art. 316 pentru inregistrare normala in scop de TVA, prin urmare va exista un singur cod de taxa.

Dupa inregistrarea in sistemul OSS facturati si declarati de pe acest cod de TVA toate livrarile de bunuri intracomunitare la distanta catre persoane neimpozabile din UE, indiferent daca mai detineti cod de TVA in alte tari UE.

Trimestrial se depune o declaratie speciala de TVA, intocmita in euro chiar daca livrarile de bunuri sunt platite in alta moneda. In declaratie se vor detalia baza impozabila si TVA datorate in fiecare stat membru de consum. Declaratia se depune indiferent daca au fost sau nu realizate livrari de bunuri.

TVA datorata in alte state membre se achita in Romania, intr-un cont indicat de autoritatea fiscala, ulterior sumele fiind transferate catre statul membru de consum.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ana Avram - Expert contabil. 

de Redactia Contabilul

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaosslivrari de bunuricod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 26 Iulie 2021


Votati articolul "Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021. Plafonul de 10.000 euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Declaratie 390

Intrebare: Buna ziua,
Am achizitionat de la o firma din Austria tabla si mi se factureaza tabla si transportul pe aceeasi factura.
Inregistrarile contabile facute sunt:
301=401 tabla
308=401 transport
4426=4427 taxarea inversa.

In declaratia 390 am declarat transportul ca serviciu. In ce lege pot citi daca am declarat bine acest transport?

Raspuns: In Ordinul 3162/2011 gasiti INSTRUCȚIUNI pentru completarea formularului (390 VIES)... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 26 Iulie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

  • Persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF

    • Indemnizatiile acordate de stat, in contextul pandemiei, persoanelor fizice (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor) care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica.  In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor, ANAF are in plan impozitarea din oficiu, potrivit Ordinului nr. 1251/2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. Pentru ve...» citeste mai departe aici

  • Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru incalzirea locuintei din 2022

    • Romanii vor beneficia de reducerea cotei TVA pentru energia termica incepand de anul viitor, stabileste Legea nr. 196/2021 (M.O. 693 din 13 iulie 2021). Legea 196/2021 a adus mai multe modificari si completari Legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, dar si Codului fiscal.  Singura modificare fiscala introdusa prin n...» citeste mai departe aici

  • Masuri in domeniul registrului comertului - Legea 206/2021

    • Legea nr. 206/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2020 privind masuri in domeniul registrului comertului a aparut in Monitorul nr. 715 din 20 iulie 2021. Iata care sunt noutatile introduse in activitatea registrului comertului prin Legea 206/2021.   Legea 206/2021 - registrul comertului: continutul actului normativ Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOL UNIC...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X