email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021. Plafonul de 10.000 euro

Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021. Plafonul de 10.000 euro
tvaosslivrari de bunuricod fiscal

Analizam in continuare cazul unei societati platitoare de TVA care are doar livrari de bunuri proprii la distanta catre clienti persoane fizice si juridice UE si NON UE, prin intermediul site-urilor proprii si a platformei Amazon. In anul 2020 societatea a depasit plafonul de 10.000 euro, de asemenea si in perioada ianuarie-iunie 2021 societatea a depasit plafonul de 10.000 euro.

Aflam mai jos daca plafonul de 10.000 euro pentru inregistrarea in sistemul OSS se calculeaza de la data de 01.07.2021 in anul calendaristic curent sau in cursul anului calendaristic precedent.

De cand este obligata firma sa se inregistreze in sistemul OSS sau in fiecare tara membra? Firma este inregistrata in scop de TVA in Italia si Franta, dar are livrari de bunuri si in alte tari UE unde momentan nu este inregistrata.
 

Citeste si: 5 informatii pe care trebuie sa le stii despre OSS - Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare
 

Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Contabilitate

Portal Contabilitate contine toate noutatile din Codul Fiscal
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti

Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de contabilitate din Romania!

...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul

Portal Contabilitate - consultanta personalizata la superlativ
125 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!

Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021: raspunsul specialistului

In lumina modificarilor aduse prin OUG nr. 59/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal livrarea de bunuri catre persoane fizice din UE pe care o realizati e definita ca vanzare intracomunitara de bunuri la distanta.

35. vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si (8) si art. 315 1 alin. (9) sau pentru orice alta persoana neimpozabila;b) bunurile livrate nu sunt mijloace de transport noi sau bunuri livrate dupa asamblare sau instalare, cu sau fara functionare de proba, de catre furnizor sau in numele acestuia; (art.266 alin.(1) pct.35 din Codul Fiscal)

Locul livrarii acestor bunuri catre persoane fizice din UE este definit la art. 275 alin. (2) din Codul Fiscal ca fiind locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

ART. 275 - Locul livrarii de bunuri

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client.

Ca regula generala aceste livrari intracomunitare de bunuri la distanta sunt impozabile din punct de vedere TVA in statul membru de consum: statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client si nu in Romania. Pentru a colecta si plati TVA in aceste state membre de consum societatea din Romania are 2 optiuni :

 - sa se inregistreze in scop de TVA in fiecare stat membru
 -  sa aplice regimul special UE prevazut la art. 315 din Codul Fiscal, prin inregistrarea electronica in sistemul OSS

Regula generala de mai sus nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ conditiile de la art. 278 1 din Codul Fiscal:

ART. 278 1 - Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h)
(1) Prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.

(2) Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.
..
(5) Valoarea echivalenta in moneda nationala a statelor membre a sumei prevazute la alin. (1) lit. c) se calculeaza prin aplicarea cursului de schimb publicat de Banca Centrala Europeana . Pentru Romania, valoarea echivalenta in moneda nationala este de 46.337 lei.

Plafonul de 10 000 euro se calculeaza astfel prin cumularea valorii fara TVA aferenta:

    livrarilor intracomunitare de bunuri la distanta cumulate catre toate statele UE, s-au eliminat plafoanele specifice fiecarei tari. Aici se incadreaza vanzarile de bunuri catre persoane neimpozabile (persoanele fizice) din UE pe care le-ati realizat si a
    serviciilor prestate pe cale electronica (de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune)

Perioada luata in calcul pentru plafon este anul calendaristic in curs, astfel in anul 2021 se considera livrarile pe care le-ati efectuat incepand cu data de 01.01.2021.

(2) Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.

Aplicarea regimului special in baza art. 315 din Codul Fiscal se poate realiza pentru livrarile catre state membre cu conditia sa nu dispuneti de un sediu fix in acele tari in sensul sa nu dispuneti acolo de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.

Dupa depasirea plafonului de 10 000 euro in anul 2021 puteti opta pentru:

    inregistrarea in scop de TVA in fiecare stat membru unde realizati livrari catre persoane fizice, asa cum sunteti inregistrat in Italia si Franta

sau

    aplicarea regimului simplificat prin inregistrarea electronica in sistemul OSS (Regim special UE)


Ghiseul unic OSS nu este un regim obligatoriu, este doar o masura de simplificare prin care declararea si plata TVA datorata in alte state UE se realizeaza intr-un singur stat membru in comparatie cu inregistrare, declarare si plata TVA in fiecare din statele unde realizati livrari de bunuri catre persoane neimpozabile.

Pentru inregistrarea in OSS utilizati codul de tva atribuit in baza art. 316 pentru inregistrare normala in scop de TVA, prin urmare va exista un singur cod de taxa.

Dupa inregistrarea in sistemul OSS facturati si declarati de pe acest cod de TVA toate livrarile de bunuri intracomunitare la distanta catre persoane neimpozabile din UE, indiferent daca mai detineti cod de TVA in alte tari UE.

Trimestrial se depune o declaratie speciala de TVA, intocmita in euro chiar daca livrarile de bunuri sunt platite in alta moneda. In declaratie se vor detalia baza impozabila si TVA datorate in fiecare stat membru de consum. Declaratia se depune indiferent daca au fost sau nu realizate livrari de bunuri.

TVA datorata in alte state membre se achita in Romania, intr-un cont indicat de autoritatea fiscala, ulterior sumele fiind transferate catre statul membru de consum.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ana Avram - Expert contabil. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaosslivrari de bunuricod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 26 Iulie 2021


Votati articolul "Vanzari intracomunitare de bunuri la distanta in 2021. Plafonul de 10.000 euro":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 25 de intrebari si raspunsuri ANAF despre e-Factura. Situatii intalnite in practica

  • ANAF a publicat recent o colectie de intrebari si raspunsuri oferite de reprezentantii institutiei despre e-Factura, care cuprinde mai multe situatii intalnite in practica de contribuabili.  e-Factura este unul dintre instrumentele implementate de Fisc pentru eliminarea evaziunii fiscale. Legea este inca proaspata, iar contabilii si antreprenorii intampina numeroase obstacole in respectarea regimului legislativ.  ...» citeste mai departe aici

 • Trecerea optionala la impozitul pe profit. Care sunt conditiile pentru o microintreprindere din 2023

  • Tinand cont de modificarile recente aduse Codului fiscal, trecerea optionala la impozitul pe profit are conditii noi.  Asadar, in cazul unei microintreprinderi, in ce conditii se poate opta ca de la inceputul anului 2023 sa devina platititoare de impozit pe profit Trecerea optionala la impozitul pe profit: raspunsul specialistului In baza modificarilor aduse art. 48 alin. 1 din Codul fiscal prin OG 16/2022 si care vor intra in vigo...» citeste mai departe aici

 • Guvernul plafoneaza pretul pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub

  • Guvernul impune plafonarea pretului pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tona pentru brichetele de lemn si la 2.000 de lei pentru peleti, potrivit OUG 143/2022 (M.O. 970 din 5 octombrie 2022).  Decizia a fost luata in contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, precum si al perspectivelor pe termen scurt si mediu. Se constata o serie de cresteri artificiale ale preturilor la lemnul de foc si la produsele der...» citeste mai departe aici

 • Ultimele precizari ANAF facute pentru stabilirea rezidentei fiscale

  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile ca, in vederea stabilirii rezidentei fiscale, au obligatia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania sau, dupa caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestion...» citeste mai departe aici

 • Ce s-a schimbat in legislatia privind concediile. Ghid practic

  • Au fost introduse noi prevederi in legislatia privind concediile carora trebuie sa le acorzi atentie. Noutatile vizeaza concediul paternal (Legea nr. 117/2022), cuantumul indemnizatiei de concediu de crestere a copilului (Legea nr. 225/2021) si concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice (Legea nr. 24/2022).  Orice modificare legislativa genereaza intotdeauna o sumedenie de neclaritati si favorizeaza, in consecinta, controalele de la...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X