email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 informatii pe care trebuie sa le stii despre OSS - Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare

5 informatii pe care trebuie sa le stii despre OSS - Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare
osslivrari de bunuritvataxa

De la 1 iulie 2021, intregul sistem OSS (One Stop Shop) a devenit operational, facilitand firmelor declararea electronica si plata TVA aferenta anumitor categorii de bunuri si servicii B2C (Business-to-Consumer).


Citeste mai mult informatii despre OSS - Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta si pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari.
 

Citeste si: Tratamentul TVA al vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta si a livrarilor de bunuri interne incepand cu 1 iulie 2021

 

TOT ce trebuie sa stii despre OSS - One Stop Shop

1. Cine poate utiliza regimul special UE in Romania

In cazul vanzarii intracomunitare de bunuri la distanta

• Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania• Persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana dar are de un sediu fix in Romania sau are mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, printre care si Romania, si alege Romania ca stat membru de inregistrare

• Persoana impozabila care nu si-a stabilit activitatea economica in Uniunea Europeana si nu are un sediu fix in Romania, dar expedierea sau transportul bunurilor incepe in Romania sau in cazul in care exista mai multe state membre in care incepe expedierea sau transportul bunurilor (printre care si Romania) si persoana impozabila alege Romania ca stat membru de inregistrare

In cazul livrarilor de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari

• Persoana impozabila care, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri in Uniunea Europeana de catre o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana catre o persoana neimpozabila, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor incepe si se incheie in Romania. In acest caz se considera ca interfata electronica a primit si a livrat ea insasi bunurile respective, expedierea si transportul bunurilor fiind atribute acestei livrari, specifica DGRFP Brasov intr-un material informativ.

2. Furnizorul care utilizeaza in Romania regimul special UE:

• trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art 316 din Codul fiscal (daca nu este deja inregistrat)
• nu mai are obligatia inregistrarii in fiecare stat membru in care se incheie expeditia sau transportul bunurilor
• depune in Romania o singura declaratie speciala de TVA, prin care declara TVA datorata fiecaui stat membru de consum si efectueaza o singura plata in Romania care va fi distributa, de statul roman, statelor membre de consum, pe baza declaratiei speciale de TVA.

3. Inceperea utilizarii regimului special

Persoana impozabila:

 > transmite in format electronic declaratia de incepere a activitatii supuse regimului special, semnata electronic prin utilizarea certificatului digital calificat, pe portalul electronic pus la dispozitie de ANAF (www.anaf.ro//One Stop Shop)

*Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, trebuie sa depuna in format electronic si o declaratie prin care sa confirme ca nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia.

4. Obligatii pe parcursul desfasurarii regimului special

Depunerea Declaratiei speciale de TVA pana la sfarsitul lunii urmatoare trimestrului calendaristic, indiferent daca au fost sau nu au fost efectuate livrari de bunuri pentru care se utilizeaza regimul special.

Declaratia speciala

 - se depune prin mijloace electronice, pe portalul One Stop Shop, semnandu-se cu certificatul digital calificat
- se intocmeste in euro. In cazul in care livrarile de bunuri se platesc in alte monede, la completarea declaratiei
- se va folosi cursul de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Cursurile de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.

 - contine urmatoarele informatii:

> codul de inregistrare in scopuri de TVA conform articolului 316
> valoarea totala, exclusiv taxa, cotele taxei aplicabile si valoarea totala a taxei corespunzatoare subdivizata pe cote, datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila, in ceea ce priveste prestarile de servicii efectuate in cursul perioadei fiscale de raportare a vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta, livrarilor de bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (16), atunci cand expedierea sau transportul acestor bunuri incepe si se incheie in acelasi stat membru;
> valoarea totala a TVA datorata in statele membre de consum.

Nota: Aceste informatii se declara si in situatia in care bunurile sunt expediate sau transportate din alte state membre decat Romania, declaratia speciala de TVA incluzand si numarul individual de identificare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare fiscala alocat de catre fiecare dintre respectivele state membre.

- modificarile ulterioare ale declaratiei speciale se includ intr-o declaratie ulterioara in termen de cel mult 3 ani de la data la care trebuia depusa declaratia initiala. Declaratia ulterioara de TVA identifica statul membru relevant de consum, perioada fiscala si valoarea totala a TVA rezultata din corectia livrarilor/prestarilor, care poate fi si negativa.

Plata TVA, prin achitarea, in euro, a sumei totale TVA datorate in statele membre de consum, facand referire la declaratia de TVA, intr-un cont special, indicat de organul fiscal, pana la data la care are obligatia depunerii declaratiei speciale.

 Tinerea unei evidente a livrarilor pentru care se aplica regimul special (conform art. 63c alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazut in Anexa), pentru a permite organelor fiscale din statele membre de consum sa determine daca declaratia speciala de TVA este corecta.

Aceste evidente se pun la dispozitie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum si a statelor membre de consum. Aceste evidente se pastreaza pe o perioada de 10 ani de la incheierea anului in care s-au efectuat operatiunile.

5. Renuntarea/Excluderea de la aplicarea regimului special

 Prestatorul trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.

 Organul fiscal va exclude persoana impozabila in urmatoarele situatii:

- informeaza organul fiscal ca nu mai efectueaza livrari de bunuri pentru care se utilizeaza regimul special;
- organul fiscal competent constata ca operatiunile taxabile ale persoanei impozabile s-au incheiat;
- persoana impozabila nu mai indeplineste cerintele pentru a i se permite utilizarea regimului special;
- persoana impozabila incalca in mod repetat regulile regimului special.

 

Citeste si: Declaratia vamala cu set redus de date H7 - TOT ce trebuie sa stii

de Redactia Contabilul

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
osslivrari de bunuritvataxa

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 16 Septembrie 2021


Votati articolul "5 informatii pe care trebuie sa le stii despre OSS - Regimul special UE pentru vanzarile intracomunitare":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Pfa in concediu de maternitate, poate avea in continuare angajati?

Intrebare: Un cabinet notarial, cu angajati, notara se afla in concediu de maternitate, poate sa tina angajatii pe aceasta perioada?
Din pdv profesional este o Societate notariala cu 3 notari, dar fiecare are CUI separat si angajati separat, Lucreaza in cadrul aceluiasi birou. Una dintre notare se afla in concediu de maternitate si angajatii ei desfasoara activitatea in comun.Pot ramne angajati pe perioada concediului de maternitate al pfa respectiv, sau nu?
Multumesc anticipat.

Raspuns: Din cele prezentate, deduc ca sunt in aceeasi locatie 3 notari care au cabinete individuale separate...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 16 Septembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 - 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

  • Persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF

    • Indemnizatiile acordate de stat, in contextul pandemiei, persoanelor fizice (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor) care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica.  In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor, ANAF are in plan impozitarea din oficiu, potrivit Ordinului nr. 1251/2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. Pentru ve...» citeste mai departe aici

  • Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru incalzirea locuintei din 2022

    • Romanii vor beneficia de reducerea cotei TVA pentru energia termica incepand de anul viitor, stabileste Legea nr. 196/2021 (M.O. 693 din 13 iulie 2021). Legea 196/2021 a adus mai multe modificari si completari Legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, dar si Codului fiscal.  Singura modificare fiscala introdusa prin n...» citeste mai departe aici

  • Masuri in domeniul registrului comertului - Legea 206/2021

    • Legea nr. 206/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2020 privind masuri in domeniul registrului comertului a aparut in Monitorul nr. 715 din 20 iulie 2021. Iata care sunt noutatile introduse in activitatea registrului comertului prin Legea 206/2021.   Legea 206/2021 - registrul comertului: continutul actului normativ Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOL UNIC...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X