email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghiseul unic pentru TVA. Locul prestarii serviciilor – pragul de 10 000 EUR

Ghiseul unic pentru TVA. Locul prestarii serviciilor – pragul de 10 000 EUR
tvaghiseul unicimporturi

Mini-ghiseul unic (MOSS), care a fost infiintat la 1 ianuarie 2015, a fost extins pentru a deveni un ghiseu unic (One Stop Shop – OSS) incepand cu 1 iulie 2021, acoperind o gama mai larga de servicii prestate si bunuri livrate, si a introdus simplificari suplimentare.  


"Acest ghiseu unic extins acopera trei regimuri speciale: regimul non-UE, regimul UE si regimul pentru importuri. Domeniul de aplicare al regimului non-UE si al regimului UE deja existente a fost extins, iar regimul pentru importuri a fost introdus recent. Aceste regimuri speciale permit persoanelor impozabile sa declare si sa plateasca TVA datorata in statele membre in care aceste persoane impozabile nu sunt (in general) stabilite, prin intermediul unui portal web, in statul membru in care sunt identificate (statul membru de identificare). Regimurile sunt optionale.", explica ANAF intr-un ghid publicat in luna iulie.

a) Regimul non-UE:

Orice persoana impozabila care nu este stabilita in UE si care presteaza servicii unor persoane neimpozabile, care au loc in UE, se poate inregistra pentru regimul non-UE.

b) Regimul UE:

Urmatoarele persoane impozabile se pot inregistra pentru regimul UE:


i. Orice persoane impozabile stabilite in UE, care

- presteaza servicii catre persoane neimpozabile, care au loc intr-un stat
membru in care persoana impozabila respectiva nu are niciun sediu
si/sau
- efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta;

ii. Orice persoana impozabila care nu este stabilita in UE care
- efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta;

iii. Orice persoana impozabila care este o entitate considerata furnizor care

- efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta si/sau
- livrari interne de bunuri

c) Regimul pentru importuri:

Orice persoana impozabila care efectueaza vanzari la distanta de bunuri importate dintr-un teritoriu tert sau dintr-o tara terta in cazul trimiterilor care nu depasesc 150 EUR se poate inregistra pentru regimul pentru importuri. In cazul in care persoana respectiva nu are un sediu in UE, aceasta trebuie sa numeasca un intermediar pentru a putea utiliza regimul.
 

Normele generale pentru stabilirea locului prestarii serviciilor sunt urmatoarele:

Locul prestarii de servicii TBE de catre o persoana impozabila (furnizorul) catre o persoana neimpozabila (clientul) este in statul membru in care clientul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Locul efectuarii vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta se afla in statul membru in care se incheie expedierea/transportul bunurilor.

La 1 ianuarie 2019 a fost introdus un prag anual al cifrei de afaceri de 10 000 EUR pentru prestarile transfrontaliere de servicii TBE B2C, pana la care locul prestarii acestor servicii ramane in statul membru in care furnizorul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita. Incepand cu 1 iulie 2021, acest prag acopera, de asemenea, vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta al caror transport/expediere a inceput in statul membru in care este stabilit furnizorul.

Pragul de 10 000 EUR se aplica numai serviciilor TBE si vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta. Acesta nu se aplica altor servicii decat serviciile TBE si nici vanzarilor la distanta de bunuri importate.

Aplicarea acestui prag este supusa urmatoarelor conditii:

1) furnizorul este stabilit sau, in absenta unui astfel de sediu, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru si

2) furnizorul presteaza servicii TBE catre persoane neimpozabile, care au loc intr-un alt stat membru sau livreaza bunuri care sunt expediate sau transportate din statul membru in care este stabilit furnizorul catre un alt stat membru si

3) valoarea totala a acestor servicii prestate nu depaseste 10 000 EUR (fara TVA) in anul calendaristic curent si in cel precedent.
Daca sunt indeplinite toate aceste conditii, serviciile prestate sunt supuse la plata TVA in conformitate cu normele aplicabile in statul membru al furnizorului. Ghiseul unic (regimul UE) nu este relevant in aceasta situatie, deoarece serviciile prestate vor fi de natura interna si nu pot fi declarate in OSS.

In cazul in care furnizorul doreste sa aplice normele generale de la locul prestarii, si anume din statul membru al clientului (servicii)/statul membru in care se incheie transportul bunurilor (bunuri), acesta poate decide sa faca acest lucru si se va supune obligatiilor generate de aceasta decizie timp de doi ani calendaristici.

De indata ce pragul este depasit, regula generala se aplica fara exceptie, si anume locul prestarii serviciilor TBE se afla in statul membru al clientului, iar locul efectuarii vanzarilor intracomunitare la distanta se afla in statul membru in care se incheie transportul bunurilor.

Pragul de 10 000 EUR nu este luat in calcul separat pentru prestarile transfrontaliere de servicii TBE si vanzarile intracomunitare la distanta, dar suma tuturor acestor prestari si livrari nu trebuie sa depaseasca 10 000 EUR pentru ca pragul sa se aplice.

Furnizorii care si-au stabilit activitatea economica in afara UE si care au unul sau mai multe sedii fixe in UE nu pot utiliza pragul, deoarece aplicarea pragului impune ca furnizorul respectiv sa fie stabilit intr-un singur stat membru (si nicaieri altundeva).

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaghiseul unicimporturi


Data aparitiei: 03 August 2021
Ultima actualizare: 05 Noiembrie 2021

Votati articolul "Ghiseul unic pentru TVA. Locul prestarii serviciilor – pragul de 10 000 EUR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X