Noutatile privind obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 832 din 31 august 2021 si sunt cuprinse in OG 11/2021. Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Din calendarul de implementare a SAF-T, publicat recent de Finante, reiese ca testarea voluntara a contribuabililor va fi demarata incepand cu 1 septembrie 2021. Urmatorul pas este operationalizarea sistemului pentru marii contribuabili care va incepe de la 1 ianuarie 2022. Dupa aceea vor fi vizati si contribuabilii mici si mijlocii. Pana in prezent, nu s-a discutat nimic despre PFA-uri, II-uri si alte categorii.
Din textul OG 11/2021 reiese ca obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal se aplica oficial incepand cu data de 1 ianuarie 2022. Actul normativ mai contine si contraventii aplicabile pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la fisierul standard de control fiscal. Nedepunerea la termenele prevazute de lege se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in timp ce depunerea incorecta ori incompleta se pedepseste cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei. Totusi, exista si categorii care nu vor fi sanctionate, dupa cum vom prezenta in continuare.
"7. Dupa articolul 59 se introduce un nou articol, articolul 59^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 59^1
Obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal
(1) Contribuabilul/Platitorul are obligatia de a depune la organul fiscal central o declaratie cuprinzand informatii din evidenta contabila si fiscala, denumita in continuare fisierul standard de control fiscal.
(2) Fisierul standard de control fiscal se depune in format electronic, la termenul stabilit prin ordin al presedintelui A.N.A.F..
(3) In cazul in care depunerea fisierului standard de control fiscal nu a fost validata ca urmare a detectarii unor erori in completarea sa, data inregistrarii fisierului valid este data din mesajul transmis initial cu conditia depunerii de catre contribuabil/platitor a unui fisier valid in termen de 5 zile lucratoare dupa termenul prevazut la alin. (2).
(4) Natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, precum si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa depuna fisierul standard de control fiscal se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(5) Procedura de transmitere a fisierului standard de control fiscal, precum si conditiile in care se realizeaza transmiterea se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.", se arata in OG 11/2021.
"Articolul 337^1
Contraventii aplicabile pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la fisierul standard de control fiscal
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a fisierului standard de control fiscal;
b) depunerea incorecta ori incompleta a fisierului standard de control fiscal.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. a);
b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. b).
(3) Nu se sanctioneaza contraventional:
a) persoanele care corecteaza fisierul standard de control fiscal pana la termenul legal de depunere a urmatorului fisier;
b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza fisierul standard de control fiscal ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.", conform aceluiasi act normativ.
ANAF a publicat in aceasta vara un ghid pentru pregatirea si depunerea Declaratiei informative D406 - fisierul standard fiscal (SAF-T).
Declaratia informativa D406 Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) se depune in format electronic, data limita de depunere fiind cel mai tarziu:
- pana in ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind Stocurile si Activele).
- pana la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul Declaratiei informative D406-Active.
- in termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul Declaratiei informative D406-Stocuri.
Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a Fisierului SAF-T (D406)... citeste mai multe AICI. ►