Reprezentantii DGRFP Brasov au publicat un nou material informativ pentru a veni in sprijinul contribuabililor. Tema acestuia este Tratamentul TVA al vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta si al livrarilor de bunuri interne efectuate de interfetele electronice, incepand cu 1 iulie 2021.
1. Cine poate utiliza regimul special UE in Romania?
In cazul vanzarii intracomunitare de bunuri la distanta
- Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania
- Persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana dar are de un sediu fix in Romania sau are mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, printre care si Romania, si alege Romania ca stat membru de inregistrare
- Persoana impozabila care nu si-a stabilit activitatea economica in Uniunea Europeana si nu are un sediu fix in Romania, dar expedierea sau transportul bunurilor incepe in Romania sau in cazul in care exista mai multe state membre in care incepe expedierea sau transportul bunurilor (printre care si Romania) si persoana impozabila alege Romania ca stat membru de inregistrare
In cazul livrarilor de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
- Persoana impozabila care, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri in Uniunea Europeana de catre o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana catre o persoana neimpozabila, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor incepe si se incheie in Romania. In acest caz se considera ca interfata electronica a primit si a livrat ea insasi bunurile respective, expedierea si transportul bunurilor fiind atribute acestei livrari.
[Vezi si art. 270 alin. (16), art. 275 alin. (6) din Codul fiscal]
2. Furnizorul care utilizeaza in Romania regimul special UE:
- trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art 316 din Codul fiscal (daca nu este deja inregistrat)
- nu mai are obligatia inregistrarii in fiecare stat membru in care se incheie expeditia sau transportul bunurilor
- depune in Romania o singura declaratie speciala de TVA, prin care declara TVA datorata fiecarui stat membru de consum si efectueaza o singura plata in Romania care va fi distributa, de statul roman, statelor membre de consum, pe baza declaratiei speciale de TVA.
3. Inceperea utilizarii regimului special
Persoana impozabila:
- transmite in format electronic declaratia de incepere a activitatii supuse regimului special, semnata electronic prin utilizarea certificatului digital calificat, pe portalul electronic pus la dispozitie de ANAF (www.anaf.ro//One Stop Shop).
*Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de
inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, trebuie sa depuna in format electronic si o declaratie prin care sa confirme ca nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia.
Consulta materialul integral pe site-ul ANAF Brasov. ►