Tranzactiile comerciale aflate acum sub incidenta legii permit facilitarea comerciantilor online care opereaza in afara tarii in care sunt inregistrati. Acestia pot avea o serie de beneficii functionand in sistemele OSS/IOSS.
Reamintim ca, de la 1 iulie 2021, intregul sistem OSS (One Stop Shop) a devenit operational, facilitand firmelor declararea electronica si plata TVA aferenta anumitor categorii de bunuri si servicii B2C (Business-to-Consumer).
Cine poate utiliza regimul special UE in Romania?
In cazul vanzarii intracomunitare de bunuri la distanta
- Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania
- Persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana dar are de un sediu fix in Romania sau are mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, printre care si Romania, si alege Romania ca stat membru de inregistrare
- Persoana impozabila care nu si-a stabilit activitatea economica in Uniunea Europeana si nu are un sediu fix in Romania, dar expedierea sau transportul bunurilor incepe in Romania sau in cazul in care exista mai multe state membre in care incepe expedierea sau transportul bunurilor (printre care si Romania) si persoana impozabila alege Romania ca stat membru de inregistrare
In cazul livrarilor de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari
- Persoana impozabila care, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri in Uniunea Europeana de catre o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana catre o persoana neimpozabila, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor incepe si se incheie in Romania. In acest caz se considera ca interfata electronica a primit si a livrat ea insasi bunurile respective, expedierea si transportul bunurilor fiind atribute acestei livrari, specifica DGRFP Brasov intr-un material informativ.
Citeste mai multe informatii despre sistemul OSS - One Stop Shop aici.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Sistemele OSS/IOSS: avantaje si dezavantaje
- Reducerea costurilor de administrare a vanzarilor
- Asigurarea de concurenta loiala pentru afacerile din UE
- Facilitarea combaterii fraudelor cu TVA
- Simplificarea obligatiilor in materie de TVA
- Facilitarea patrunderii pe piata unica a UE
- Colectare efectiva si eficienta a TVA
- Lipsa obligatiei legale de a se emite o factura pentru o livrare B2C
- Inregistrarea electronica in scopuri de TVA se face intr-un singur stat membru pentru toate vanzarile eligibile de bunuri si servicii (o singura declaratie electronica de TVA si plata unica a TVA-ului datorat)
- Deducerea TVA suportata in strainatate, limitata totusi la TVA din statele membre unde comerciantul desfasoara operatiuni impozabile declarate in OSS.
Unicul “dezavantaj”, in opinia unora, este completa transparenta a operatiunilor solicitata de lege!
Pune in balanta beneficiile si dezavantajele metodei, tine cont de obligativitatea respectarii legii si tranzactioneaza cu spor la distanta!
Detalii, informatii suplimentare, exemple si explicatii privind aplicarea legii gasesti in lucrarea Noile reguli de TVA in comertul online.
Comanda acum exemplarul tau din lucrarea Noile reguli de TVA in comertul online!
- Cunosti, intelegi si respecti legea in vigoare!
- Eviti greselile de aplicare a legii si pedepsele aferente!
- Iei decizii corecte si avantajoase in deplina cunostinta de cauza!
- Lucrezi usor, rapid, sigur!
- Economisesti timp, energie si bani!