Subiectul studiului de caz de astazi este o societate inregistrata ca microintreprindere. Aceasta are posibilitatea de a sponsoriza o asociatie X in martie 2022.
In cazul in care valoarea sponsorizarii este mai mare decat impozitul aferent trimestrului I 2022, diferenta poate fi dedusa din impozitele aferente celorlalte trimestre ale anului 2022?
- Sep 28100 locuri disponibile
- Oct 0340 locuri disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 43
2023, Platforma www.webinar.rs.ro sau Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 1612 locuri disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 139
2023, Platforma www.webinar.rs.ro sau Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere
In situatia in care in anul 2021 nu a efectuat sponsorizari, aceeasi societate poate solicita organelor fiscale redirectionarea cotei corespunzatoare de 20% din totalul impozitului datorat pe anul 2021 asociatiei X? Citeste in continuare raspunsul la toate aceste intrebari.
Citeste si: Deductibilitatea cheltuielilor de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielilor privind bursele private
Microintreprindere - sponsorizare dupa 1 ianuarie 2022: raspunsul specialistului
Potrivit art. 56 din Codul Fiscal alin (1 1)microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (4 1), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Potrivit prevederilor de la art. II alin. ( 2) din Legea 322/2021, sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microintreprinderilor se reporteaza numai pentru sponsorizari/acte de mecenat/acordarea de burse private efectuate/inregistrate inainte de termenele prevazute la alin. (1), potrivit reglementarilor in vigoare la data efectuarii sponsorizarii, fara a depasi anul 2028
Astfel ca sponsorizarile efectuate inainte de 01.01.2022, care nu au fost scazute se reporteaza in perioada 2022-2028.
Dumneavoastra aveti posibilitatea de a sponsoriza o asociatie in luna martie 2022. Nu va incadrati in termenul prevazut in Legea 322/2021. Deci dupa 01.01.2022 nu puteti scade decat sumele aferente din impozitul pe venitul microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care s-a inregistrat cheltuiala de sponsorizare. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat nu se mai reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive asa cum era pana la intrarea in vigoare a legii.

Examen consultant fiscal 2023

Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Prin Ordonanta 11/2022, care se aplica incepand cu trimestrul 1 2022 la art.II punctul 6.(1 3) se prevede
Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarii, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, potrivit alin.(1 1), incluzand, dupa caz, si beneficiarii sumelor reportate din trimestrele anterioare. Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui ANAF
Legea nr. 322 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede:
2. pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor
In cazul in care valoarea stabilita potrivit alin. (11), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in limita diferentei astfel calculate pentru intregul an fiscal, pentru activitati de sponsorizare, respectiv pentru acordarea de burse, in termen de 6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare. Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe veniturile microintreprinderilor revine organului fiscal competent. Redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41).
Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Asadar, calculul privind incadrarea se va efectua la sfarsitul anului 2022.Asteptam sa apara aceasta procedura.
Pentru anul 2021 pentru sumele neutilizate nu puteti face o redirectionare a cotei corespunzatoare de 20% din totalul impozitului datorat.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa.