email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafonul maxim neimpozabil conform Legii 72/2022. Cum se fac calculele?

Plafonul maxim neimpozabil conform Legii 72/2022. Cum se fac calculele?
diurnaLegea 72/2022cod fiscal

Legea 72/2022 prevede o amnistie fiscala pentru transportatorii rutieri, dar si reguli noi privind impozitarea si inspectia fiscala. Trebuie acordata atentie atat lunii din care se vor aplica noile prevederi, dar si formulei de calcul pentru plafonul maxim neimpozabil. 

Luam drept exemplu cazul unui transportator care face curse regulate doar Romania - Italia si retur. Daca salariul de incadrare este de 3.000 lei si diurna este de 11.000 lei pe luna, la diferenta dintre 11.000 lei si trei salarii de incadrare, adica 9.000 lei, exista obligata retinerii si platii contributiilor?

Evita reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial! Specialistii Rentrop & Straton iti ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate!

Plafonul maxim neimpozabil conform Legii 72/2022: raspunsul specialistului

Potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) pct. ii) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin art. II pct. 1 din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative, Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: (...)

k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel: (...)

(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;

La art. III din acelasi act normativ, se precizeaza faptul ca Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. II se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare prezenta lege.

Prevederile sus-mentionate intra in vigoare la 3 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial, la data de 04 aprilie 2022, legea fiind publicata in 31 martie 2022, iar in textul legii se mentioneaza faptul ca se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare, adica incepand cu luna mai 2022.

Asadar, incepand cu veniturile aferente lunii mai 2022 (NU aprilie 2022), sumele ce se pot acorda salariatilor, ca diurne netaxabile din punct de vedere al impozitului pe venit si al contributiilor de asigurari sociale obligatori, se calculeaza in functie de doua plafoane diferite: prima suma este de 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar, iar cea de-a doua suma este de maxim 3 salarii de baza aferente zilelor de detasare/delegare, adica, cea mai mica suma dintre cele 2 plafoane si suma acordata efectiv fiind plafonul neimpozabil.

NU se pot acorda direct diurne de maximum trei salarii. Se acorda 2,5 ori limita stabilita pentru institutii publice, dar nu mai mult decat echivalentul a trei salarii de baza ale salariatului.

Formula de calcul pentru plafonul maxim neimpozabil - Legea 72/2022

Formula de calcul pentru plafonul maxim neimpozabil este: Salariul brut x 3 x nr. de zile pentru care se cuvine diurna / nr. zile lucratoare din luna.

 

 

Rationamentul este urmatorul:

Cele doua limite sunt:
- 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar
- maxim 3 salarii de baza aferente zilelor de delegare.

Diurna neimpozabila este suma cea mai mica rezultata din cele doua limite calculate.

Pentru salariu de incadrare de 3.000 lei, diurna maxima care se poate acorda pe 1 zi de deplasare in luna mai 2022 se calculeaza astfel: 3.000 lei x 3 x 1 zi de deplasare / 22 zile lucratoare in luna mai 2022 = 409,09 lei/zi.

Salariatul se deplaseaza in Italia pentru care diurna este de 35 euro/zi (conform HG nr. 518/1995). In acest caz, diurna de incasat este in suma de 35 euro/zi x 2,5 x 5 lei/euro = 437,50 lei

Cele doua limite sunt:

- 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar, adica 35 euro/zi x 2,5 x 5 lei/euro = 437,50 lei,
- maxim 3 salarii de baza = 3.000 lei x 3 x 1 zi de deplasare / 22 zile lucratoare in luna mai 2022 = 409,09 lei/zi.

Asadar, diurna neimpozabila pe zi este suma cea mai mica rezultata din cele doua limite calculate, adica 409,09 lei/zi.

Diurna neimpozabila aferenta perioadei de deplasare se calculeaza astfel: diurna neimpozabila pe zi (409,09 lei/zi) x nr. zile de deplasare (delegare).

Ceea ce depaseste aceasta suma (409,09 lei/zi x nr. zile de deplasare (delegare)) se impoziteaza pe statul de plata cu toate contributiile salariale.


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurnaLegea 72/2022cod fiscal


Data aparitiei: 12 Aprilie 2022

Votati articolul "Plafonul maxim neimpozabil conform Legii 72/2022. Cum se fac calculele?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X