Organizarea contabilitatii
Atat persoana juridica ce-si tine contabilitatea, cat si terte parti interesate, ca de pilda investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice – mai ales cele cu atributiuni fiscale, angajatii au nevoie si sunt indreptatiti sa primeasca informatii cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie ale persoanei juridice respective.
Conform art. 1 din L. contabilitatii, toate persoanele juridice, inclusiv statul, prin grija Ministerului Finantelor Publice si o parte din persoanele fizice.
Nu numai persoanele juridice organizeaza contabilitate, ci si persoanele fizice care obtin venituri independente (altele decat veniturile a caror evidenta este inclusa deja in contabilitatea altcuiva – exemplu, salariile). Mai mult, nu numai persoanele juridice a caror activitate are ca scop obtinerea de profit organizeaza contabilitate, ci si acelea care desfasoara activitati non-profit sau reprezentantele persoanelor juridice straine. Si in cazul acestora exista cel putin o alta persoana interesata de informatiile financiare ale persoanei in cauza.
Contabilitatea poate fi organizata ca si contabilitate in partida dubla, fiind in acest caz insotita de contabilitatea de gestiune si contabilitate in partida simpla.
Contabilitate a in partida dubla reprezinta regula. Aceasta presupune intocmirea balantei de verificare, a tuturor registrelor de contabilitate obligatorii si a situatiilor financiare anuale.
In esenta, contabilitatea in partida dubla porneste de la ideea existentei unui echilibru intre ceea ce detine o intreprindere si sursele de proveninta a acelor bunuri. Pornindu-se de analiza contabila a tranzactiei, aceasta este transpusa in limbaj contabil prin intermediul unui articol contabil care cuprinde o formula contabila si o explicatie. Formula contabila simpla sau compusa exprima grafic modificarile produse de o tranzactie prin debitarea unuia sau mai multor conturi in corespondenta cu creditarea unui sau mai multor conturi.
Scopul inregistrarii in contabilitate a tranzactiilor este acela de a intocmi situatia financiara. De fapt, in ultimii ani chiar si predarea la scoala a contabilitatii porneste de la explicarea situatiilor financiare anuale, iar standardele internationale de contabilitate au fost regandite ca si Standarde Internationale de Raportare Financiara.
Reglementarea contabila de baza in Romania este OMFP 1.752/2005. Acest ordin reprezinta reglementarea contabila nationala conforma cu reglementarea europeana, este deci regula de la care se fac exceptii. In functie de specificul activitatii sau de existenta proprietatii de stat, exista mai multe acte normative care reglementeaza modul de organizare si conducere a contabilitatii. De pilda, pentru persoanele juridice fara scop patrimonial - asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase - contabilitatea se organizeaza si conduce pe baza O.M.F.P. nr. 1.969/2007 – Anexa 1 (sistem simplificat de raportare financiara), dar se completeaza pentru activitati economice cu reglementarea de baza, pentru institutiile financiare nebancare actul normativ principal este Ordinul B.N.R. nr. 2/2006 etc.
Contabilitate a in partida simpla, reprezinta exceptia. Aceasta presupune intocmirea unor formulare si registre contabile specifice sau comune pe economie, dar nu si intocmirea situatiilor financiare anuale.
In esenta, acest sistem de contabilitate incomplet, aparut inaintea contabilitatii in partida dubla, porneste de la ideea inregistrarii simple doar a raporturilor „intreprinderii” cu tertii si doar intr-una din coloanele unui cont, fara sa se puna in corespondenta ceea ce detine o intreprindere cu sursa de provenienta a bunurilor respective.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Examen Consultant Fiscal 2025
Actele normative principale privind acest tip de contabilitate sunt:
O.M.F.P. nr. 1.969/2007 - Anexa 2 , care se refera la persoanele juridice. Nomenclatorul registrelor si formularelor cuprinde si formulare specifice cum ar fi "Situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv” - cod 14.6.30/d, adaptabil in functie de specificul activitatii, iar ca si registre specifice ar fi registrele asociatiilor de proprietari. „Situatia soldurilor ...” se intocmeste lunar si are rol similar cu al balantei de verificare din contabilitatea in partida dubla.Â