email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizarea contabilitatii

organizarea contabilitatiicontabilitatea in partida dublacontabilitatea in partida simpla

Organizarea contabilitatii

Atat persoana juridica ce-si tine contabilitatea, cat si terte parti interesate, ca de pilda investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice – mai ales cele cu atributiuni fiscale, angajatii au nevoie si sunt indreptatiti sa primeasca informatii cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie ale persoanei juridice respective.

Conform art. 1 din L. contabilitatii, toate persoanele juridice, inclusiv statul, prin grija Ministerului Finantelor Publice si o parte din persoanele fizice.

Nu numai persoanele juridice organizeaza contabilitate, ci si persoanele fizice care obtin venituri independente (altele decat veniturile a caror evidenta este inclusa deja in contabilitatea altcuiva – exemplu, salariile). Mai mult, nu numai persoanele juridice a caror activitate are ca scop obtinerea de profit organizeaza contabilitate, ci si acelea care desfasoara activitati non-profit sau reprezentantele persoanelor juridice straine. Si in cazul acestora exista cel putin o alta persoana interesata de informatiile financiare ale persoanei in cauza.

Contabilitatea poate fi organizata ca si contabilitate in partida dubla, fiind in acest caz insotita de contabilitatea de gestiune si contabilitate in partida simpla.

Contabilitate a in partida dubla reprezinta regula. Aceasta presupune intocmirea balantei de verificare, a tuturor registrelor de contabilitate obligatorii si a situatiilor financiare anuale.

In esenta, contabilitatea in partida dubla porneste de la ideea existentei unui echilibru intre ceea ce detine o intreprindere si sursele de proveninta a acelor bunuri. Pornindu-se de analiza contabila a tranzactiei, aceasta este transpusa in limbaj contabil prin intermediul unui articol contabil care cuprinde o formula contabila si o explicatie. Formula contabila simpla sau compusa exprima grafic modificarile produse de o tranzactie prin debitarea unuia sau mai multor conturi in corespondenta cu creditarea unui sau mai multor conturi.

Scopul inregistrarii in contabilitate a tranzactiilor este acela de a intocmi situatia financiara. De fapt, in ultimii ani chiar si predarea la scoala a contabilitatii porneste de la explicarea situatiilor financiare anuale, iar standardele internationale de contabilitate au fost regandite ca si Standarde Internationale de Raportare Financiara.

Reglementarea contabila de baza in Romania este OMFP 1.752/2005. Acest ordin reprezinta reglementarea contabila nationala conforma cu reglementarea europeana, este deci regula de la care se fac exceptii. In functie de specificul activitatii sau de existenta proprietatii de stat, exista mai multe acte normative care reglementeaza modul de organizare si conducere a contabilitatii. De pilda, pentru persoanele juridice fara scop patrimonial - asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase - contabilitatea se organizeaza si conduce pe baza O.M.F.P. nr. 1.969/2007 – Anexa 1 (sistem simplificat de raportare financiara), dar se completeaza pentru activitati economice cu reglementarea de baza, pentru institutiile financiare nebancare actul normativ principal este Ordinul B.N.R. nr. 2/2006 etc.

Contabilitate a in partida simpla, reprezinta exceptia. Aceasta presupune intocmirea unor formulare si registre contabile specifice sau comune pe economie, dar nu si intocmirea situatiilor financiare anuale.

In esenta, acest sistem de contabilitate incomplet, aparut inaintea contabilitatii in partida dubla, porneste de la ideea inregistrarii simple doar a raporturilor „intreprinderii” cu tertii si doar intr-una din coloanele unui cont, fara sa se puna in corespondenta ceea ce detine o intreprindere cu sursa de provenienta a bunurilor respective.

Actele normative principale privind acest tip de contabilitate sunt:

O.M.F.P. nr. 1.969/2007 - Anexa 2 , care se refera la persoanele juridice. Nomenclatorul registrelor si formularelor cuprinde si formulare specifice cum ar fi "Situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv” - cod 14.6.30/d, adaptabil in functie de specificul activitatii, iar ca si registre specifice ar fi registrele asociatiilor de proprietari. „Situatia soldurilor ...” se intocmeste lunar si are rol similar cu al balantei de verificare din contabilitatea in partida dubla. 

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
organizarea contabilitatiicontabilitatea in partida dublacontabilitatea in partida simpla


Data aparitiei: 23 Iunie 2008

Votati articolul "Organizarea contabilitatii":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X