email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectia Muncii: 1.824 de controale efectuate la benzinarii din toata tara

Inspectia Muncii: 1.824 de controale efectuate la benzinarii din toata tara
inspectia munciimunca nedeclaratacontrol

In perioada 15 – 22 iulie 2022, s-a desfasurat Campania nationala de verificare a modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor, precum si verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind incheierea, modificarea, suspendarea si executarea contractelor individuale de munca de catre angajatorii care isi desfasoara activitati in statiile de distributie a carburantilor auto cod CAEN-4730.

Campania s-a desfasurat in toate judetele si a vizat toate tipurile de intreprinderi (mici, mijlocii si mari, cu capital de stat, privat si mixt), care efectueaza activitati de distributie a carburantilor pentru autovehicule, cod CAEN 4730.

Lipsa evidentei zonelor cu risc ridicat si specific; documente neactualizate, precum acela privind protectia impotriva exploziilor si certificatul de examinare „in situ”, pentru instalatiile care functioneaza in mediu potential exploziv; neefectuarea verificarii periodice a rezistentei de dispersie a prizelor de impamantare; lipsa instruirii adecvate in domeniul S.S.M. privind atmosferele explozive; lipsa instructiunilor privind folosirea surselor de foc deschis (inclusiv prntru fumat) si a indicatoarelor de semnalizare de securitate si a zonelor "Ex", fumatul interzis, etc.), precum si a marcajelor cailor de acces si de circulatie; neacordarea echipamentului de protectie corespunzator, din materiale care nu pot produce descarcari electrostratice, dar si neutilizarea echipamentului individual de protectie din dotare de catre lucratori; depozitare necorespunzatoare a materialelor inflamabile si buteliile fara garda de protectie nedemontabila, manipulate manual, care nu prezentau capacul de protectie montat prin infiletare, operatori GPL neautorizat si lipsa autorizatiei ISCIR la statia GPL sunt cele mai frecvente deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

In domeniul relatiilor de munca, deficientele cele mai frecvente sunt: nerespectarea dispozitiilor legale privind durata maxima a timpului de munca, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator sau neacordarea sporului corespunzator la salariu, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila; nerespectarea prevederilor legale privind munca in zilele de rapaus saptamanal si de sarbatoare legala; neevidentierea reala, in documentele de evidenta a timpului de munca, a numarului de ore efectiv lucrate de catre salariati; nerespectarea obligatiei legale de a tine evidenta timpului de munca la locul de munca; neevidentierea in documentele de prezenta a orei de incepere, respectiv de terminare a programului de munca; inexistenta copiei contractului individual de munca la locul de munca; neevidentierea, in contractul individual de munca, a programului inegal si nerespectarea dispozitiilor legale privind registrul general de evidenta a salariatilor.

Pentru neconformitatile depistate in cadrul campaniei de control efectuate in perioada 15 – 22 iulie 2022, inspectorii de munca au aplicat 1171 de sanctiuni, din care 1009 avertismente si 162 amenzi, in valoare totala de 702.300 lei. Pentru remedierea neconformitatilor constatate in domeniul relatiilor de munca, au fost dispuse 786 de masuri, iar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost dispuse 1038 de masuri, cu termene de indeplinire precise. Masurile dispuse de inspectorii de munca au termene concrete de remediere a neconformitatilor constatate, iar acestia vor monitoriza modul in care angajatorii indeplinesc masurile dispuse, la termenele scadente.

Am coordonat acesta campanie si m-am implicat direct in actiunile de control, insotind echipe de inspectori de munca din judetele Cluj, Bihor si Maramures, intrucat verificarea modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care sunt explusi riscurilor de explozie si incendiu reprezinta o preocupare permanenta a Inspectiei Muncii.


Campania derulata la aceasta categorie de angajatori face parte din Programul cadru de actiuni pentru anul 2022, iar actiuni similare care au vizat prevenirea situatiilor ce pot conduce la producerea de evenimente la angajatorii unde exista astfel de riscuri au mai fost desfasurate si in anii precedenti, cele mai recente avand loc in anul 2020. Riscul de producere a unor evenimente este legat de faptul ca, in activitatile de distributie a carburantilor auto, produsele petroliere comercializate in statiile de distributie pot forma, in combinatie cu aerul, amestecuri explozive, iar in contact cu surse potentiale de aprindere, aceste amestecuri explozive pot genera explozii cu consecinte grave, atat pentru lucratori, cat si pentru clientii prezenti in statiile de distributie a carburantilor. De asemenea, incalcarea, in domeniul relatiilor de munca, a prevederilor privind timpul de munca si de odihna, poate genera, pe fondul unei stari de oboseala, situatii de risc atat pentru lucratori cat si pentru consumatori, asa cum un risc crescut il genereaza si utilizarea muncii nedeclarate. In acest domeniu, cea mai grava abatere constatata este reprezentata de cele 8 situatii de munca nedeclarata, dintre care 3 persoane nu aveau contracte individuale de munca incheiate. Pe langa dezavantajele, mentionate de fiecare data, pe care munca nedeclarata le produce asupra lucratorilor, de data aceasta, insist asupra unui exemplu clar de inconstienta a angajatorilor fata de situatiile foarte grave pe care le-ar putea produce un lucrator neinstruit din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca si fata de care angajatorul este in imposibilitatea de a-l responsabiliza pentru munca prestata si pentru eventualele pagube produse sau de a-l cerceta disciplinar
", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Inspectia Muncii a mai precizat in comunicat ca rezultatele actiunii vor constitui baza demersurilor viitoare ale institutiei pentru protectia lucratorilor expusi, contribuind la stabilirea masurilor necesare pentru promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii lucratorilor care isi desfasoara activitatea in unitatile de distributie a carburantilor si cresterea gradului de conformare la obligatiile legale din domeniul relatiilor de munca. 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia munciimunca nedeclaratacontrol


Data aparitiei: 08 August 2022

Votati articolul "Inspectia Muncii: 1.824 de controale efectuate la benzinarii din toata tara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X