Inspectia muncii va verifica masurile care trebuie intreprinse de angajatori, in conformitate cu O.U.G. nr. 99/2000, pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioada in care se manifesta temperaturi extreme ridicate. Potrivit actului normativ, firmele sunt obligate sa respecte anumite masuri in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
Prin temperaturi extreme ridicate se intelege temperaturi exterioare ale aerului care depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatura-umiditate ITU < 80 unitati).
ATENTIE!
Nerespectarea prevederilor OUG 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2500 de lei.
OUG 99/2000 - ce masuri trebuie sa ia firmele in perioadele cu temperaturi ridicate
”Inspectia Muncii va incepe verificarea modului de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. In conformitate cu prevederile ordonantei sus mentionate, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca, precum: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. De asemenea, pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor, sunt necesare urmatoarele: asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 - 4 litri / persoana / schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea ori esalonarea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Atragem atentia ca nerespectarea prevederilor Ordonantei privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1500 la 2500 de lei in conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000", a precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Inspectia Muncii a mai precizat ca, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 28.04– 2.06.2022, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 13.869.301 lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost aplicate 34.526 avertismente si au fost dispuse 13.045 masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
In luna mai, au fost identificate 734 persoane desfasurand munca nedeclarata. Dintre acestea, 507 nu aveau intocmit contract individual de munca, 123 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 14 persoane prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 90 persoane prestau activitate in afara programului de lucru din contractul part-time.
Cartea Verde a Contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, desfasurate de inspectorii de munca in perioada 28.04– 2.06.2022, sunt disponibile pe site-ul Inspectiei Muncii accesand link-ul.