Guvernul impune plafonarea pretului pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tona pentru brichetele de lemn si la 2.000 de lei pentru peleti, potrivit OUG 143/2022 (M.O. 970 din 5 octombrie 2022).
Decizia a fost luata in contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, precum si al perspectivelor pe termen scurt si mediu. Se constata o serie de cresteri artificiale ale preturilor la lemnul de foc si la produsele derivate pentru incalzire.
Masurile se aplica pana la data de 31 martie 2023. Nerespectarea prevederilor privind lemnele de foc, resturile de lemn, tocatura provenita din lemn si rumegus se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.
Masura era asteptata de peste 3 milioane de gospodarii care se incalzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn. In contextul in care in mediul rural numarul de gospodarii in care se utilizeaza lemnul de foc drept mijloc de incalzire este de peste 2,5 milioane de gospodarii si constituie 85% din gospodariile inregistrate in mediul rural, gospodarii din mediul rural cu venituri sub media nationala.
OUG 143/2022 – plafonare pret lemne de foc
Articolul 1
(1) Preturile finale facturate se plafoneaza la maximum 400 lei/mc cu TVA inclus pentru urmatoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru incalzire in sezonul rece:
a) lemn de foc;
b) resturi de lemn;
c) tocatura provenita din lemn;
d) rumegus.
(2) Preturile finale facturate se plafoneaza la maximum 1.500 lei/ tona, cu TVA inclus, pentru brichetele din lemn, si la maximum 2.000 lei/tona, cu TVA inclus, pentru peletii din lemn.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice si urmatoarelor entitati: unitatilor de invatamant publice si private, furnizorilor de servicii sociale, unitatilor de interes local, unitatilor de cult si unitatilor administrativ-teritoriale, precum si unitatilor din subordinea acestora.
Articolul 2
Masurile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) se aplica pana la data de 31 martie 2023.
Articolul 3
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 1 si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.
(2) Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se realizeaza de catre agentii constatatori prevazuti la art. 24 alin. (1) lit. a)-d) din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, cu modificarile si completarile ulterioare, si de catre reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, in conformitate cu prevederile art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in acord cu atributiile si domeniul de competenta al fiecarei institutii.
(3) Contraventiei prevazute la alin. (1) ii sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 4
Toate contractele incheiate anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se vor derula potrivit prevederilor legale in vigoare la data incheierii acestora.
Articolul 5
Dispozitiile art. 3 intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta.