Lucian Heius, presedintele Fiscului, atrage atentia asupra faptului ca au aparut modificari importante in Codul de procedura fiscala. Una dintre acestea vizeaza modul de desfasurare a inspectiei fiscale incepand cu data de 1 ianuarie 2023.
Seful ANAF spune ca aceasta modificare reprezinta un pas important pentru institutie.
"Incepand cu 1 ianuarie 2023 se modifica intreaga procedura de desfasurare a inspectiei fiscale in Romania. Este un pas important pe care il facem in modernizarea agentiei si schimbarea relatiei dintre ANAF si contribuabili."
Lucian Heius a explicat detaliat cum se va face de acum selectarea contribuabililor pentru inspectia fiscala. Practic, contribuabilii vor avea la dispozitie doua etape in care sa rezolve problemele, astfel incat sa nu primeasca la sediu controlul efectiv.
"Selectarea contribuabililor pentru inspectia fiscala se va face doar pe baza analizei de risc. Organul de inspectie fiscala va emite o notificare de conformare in care va prezenta riscurile identificate. Contribuabilul are posibilitatea sa-si reanalizeze situatia fiscala, sa depuna declaratiile rectificative sau sa clarifice riscurile identificate, iar daca face acest lucru, nu va mai fi controlat", a specificat Heius intr-un video postat pe Facebook.
Seful ANAF a prezentat si ce risca firmele care nu se conformeaza.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
"In cazul in care nu se conformeaza, se va emite avizul de inspectie fiscala. De la data comunicarii avizului si pana la inceperea inspectiei fiscale, contribuabilul poate depune sau corecta declaratiile de impunere sau sa isi clarifice riscurile identificate si controlul nu va mai avea loc. Daca contribuabilul refuza sa isi clarifice situatia fiscala in aceste doua etape, atunci va incepe inspectia fiscala efectiv. Prin acest mecanism contribuabilii onesti nu vor mai fi controlati niciodata de Fisc, creandu-se posibilitatea ca erorile contabile, neconcordantele, interpretarile fiscale diferite sa fie rezolvate in etapele preliminare ale controlului efectiv."
Citeste si: Firmele NU pot face obiectii privind modul de stabilire a riscului fiscal in care au fost incadrate