Selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de catre organul de inspectie fiscala competent, in functie de nivelul riscului. Nivelul riscului se stabileste pe baza analizei de risc.
Care sunt criteriile de intrare in zona de risc?
In cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizeaza in functie de clasa de risc fiscal in care sunt incadrati contribuabilii ca urmare a analizei de risc efectuate de organul fiscal.
O.U.G. nr. 25/2018 a pregatit terenul inspectiilor fiscale care vor urma, incadrand contribuabilii in 3 clase principale de risc, dupa cum urmeaza:
1. contribuabili cu risc fiscal mic;
2. contribuabili cu risc fiscal mediu;
3. contribuabili cu risc fiscal ridicat.
Criteriile generale in functie de care se stabileste clasa de risc fiscal sunt urmatoarele:
- criterii cu privire la inregistrarea fiscala;
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- criterii cu privire la depunerea declaratiilor fiscale;
- criterii cu privire la nivelul de declarare;
- criterii cu privire la realizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori.
Analiza de risc se efectueaza periodic, caz in care organul fiscal stabileste si clasa/subclasa de risc fiscal a contribuabilului, pe care o publica pe site-ul propriu.
Ce trebuie sa retinem este faptul ca un contribuabil nu poate face obiectii cu privire la modul de stabilire a riscului si a clasei/subclasei de risc fiscal in care a fost incadrat.
De aici, este posibil sa rezulte in perioada urmatoare o serie de abuzuri ale autoritatilor fiscale in ceea ce priveste includerea unor contribuabili in anumite clase de risc, pe criterii mai mult sau mai putin obiective, care nu pot fi insa verificate si eventual contestate.