Ministerul Finantelor publice vrea sa transpuna in legislatia nationala directiva privind impozitul minim global la 31 decembrie 2023.
“Avem proiecte legislative si primul proiect care a fost deja prezentat este cel legat de transpunerea in legislatia nationala a directivei privind impozitarea minima, pentru care a fost amintit deja termenul de 31 decembrie. Vreau sa evidentiez faptul ca este un termen foarte strans de transpunere, intrucat directiva (dupa dezbaterile la nivel european) a fost publicata in Jurnalul oficial al Uniunii Europene in decembrie. Practic perioada de transpunere este foarte scurta, dar ne-am pregatit si ne propunem, inclusiv o perioada de dezbatere cu mediul de afaceri, ca la sfarsitul verii sa avem un proiect pe care sa-l punem in dezbatere publica si sa permitem si dezbaterea parlamentara in perioada urmatoare, astfel incat Romania sa comunice Comisiei Europene ca pana la 31 decembrie acest act normativ este transpus", a declarat Georgeta Toma, Sef Serviciu, Directia Generala de Legislatie Fiscala si Reglementari Vamale si Contabile, Ministerul Finantelor .
“Acest proiect este de anvergura mondiala intrucat pune in aplicare un acord care a fost incheiat la nivelul OCDE. In ceea ce priveste acest concept de impozitare minima efectiva unde se pune in evidenta faptul ca toate companiile trebuie sa aiba o contributie corecta la activitatea in cadrul finantarii publice. In primul rand, sunt vizate grupurile multinationale, dar pentru ca la nivel european trebuie sa asiguram un tratament unitar companiilor nationale versus cele multinationale, astfel directiva se aplica si grupurilor nationale care depasesc cifra de afaceri de 750 de milioane de euro masurata intr-un context de precedent – 4 ani anteriori”, a mai adaugat Georgeta Toma.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Citeste si: Seful ANAF vrea sa finalizeze procesul de digitalizare mai repede decat prevede PNRR