Analizam astazi cazul unei societati comerciale neplatitoare de TVA care primeste o factura de prestari servicii (recrutare forta de munca) de la un furnizor din Cipru. Acesta emite factura cu TVA 19%.
Era obligata firma din Romania sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de a efectua aceasta achizitie? Este prima achizitie intracomunitara pe care o face de cand a inceput activitatea.
- Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0647 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Mar 0699 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de servicii. Raspunsul specialistului:
Pentru situatia prezentata de dumneavoastra trebuie avute in vedere urmatoarele prevederi ale codului fiscal:
Art. 278 alin. 2 Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Art. 307 alin. 2 Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
Art. 317 alin. 1 Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
(...)
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (2^1), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;
(...)
(3) Organele fiscale competente vor inregistra in scopuri de TVA, conform prezentului articol, orice persoana care solicita inregistrarea, conform alin. (1) - (21).
(4) Daca persoana obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in conditiile prevazute la alin. (1), nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
(...)
![Ghidul Practic al Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/3203-ghidul-practic-.png)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
![Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/3096-ghidul-practic-.jpg)
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
![Registrul de Evidenta Fiscala PFA](https://www.rs.ro/dbimg/product/2867-registrul-de-ev.jpg)
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(10) inregistrarea in scopuri de TVA conform prezentului articol nu confera persoanei calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru operatiunile prevazute la alin. (1) - (2^1).
Avand in vedere normele legale mai sus expuse, societatea dumneavoastra avea obligatia colectarii si platii TVA-ului aferent facturii de achizitie intracomunitara de servicii.
Daca societatea nu avea obligatia inregistrarii in scopuri de TVA coform art. 316 din Codul fiscal pentru depasirea plafonului de 300.000 lei prevazut la art. 310 alin. 1 din Codul fiscal, atunci inaintea primirii serviciilor intracomunitare, aceasta trebuia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. 1 lit. c) din Codul fiscal. Spre deosebire de achizitiile intracomunitare de bunuri, in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii, inregistrarea in scopuri de TVA nu depinde de depasirea unui plafon.
Inregistrarea se face prin depunerea fomularului D700 - Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022
In urma inregistrarii conform art. 317, societatea primeste un cod de TVA valabil doar pentru operatiunile intracomunitare.
Codul de TVA astfel obtinut in regim special urmare a depunerii formularului D700 trebuie comunicat prestatorului inainte de efectuarea achizitiilor intracomunitare impozabile in Romania.
Practic, in sistemul VIES, persoana impozabila din Romania este identificata de catre prestatorul din Cipru prin codul de TVA obtinut in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim special, comunicat prestatorului conform obligatiei de la art. 318 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal:
(4) Persoanele inregistrate:
(...)
b) conform art. 317 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) si art. 308;
Fiind obligat la plata TVA in Romania, beneficiarul din Romania trebuie sa depuna formularul D301 - Decont special de taxa pe valoarea adaugata si sa plateasca TVA bugetului de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost primit conform facturii emise de catre prestator.
De asemenea, avand in vedere ca este vorba de o operatiune intracomunitara, societatea din Romania are obligatia raportarii prin depunerea formularului D390 - Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare
In cele doua declaratii, beneficiarul inscrie codul de TVA obtinut in regim special conform prevederilor art. 317.
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.