email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii intracomunitare de servicii si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA. Studiu de caz

Achizitii intracomunitare de servicii si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA. Studiu de caz
achizitii intracomunitarefomularul D700cod de tva

Analizam astazi cazul unei societati comerciale neplatitoare de TVA care primeste o factura de prestari servicii (recrutare forta de munca) de la un furnizor din Cipru. Acesta emite factura cu TVA 19%.

Era obligata firma din Romania sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de a efectua aceasta achizitie? Este prima achizitie intracomunitara pe care o face de cand a inceput activitatea.

Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de servicii. Raspunsul specialistului:

Pentru situatia prezentata de dumneavoastra trebuie avute in vedere urmatoarele prevederi ale codului fiscal:

Art. 278 alin. 2  Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Art. 307 alin. 2 Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).

Art. 317 alin. 1 Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
(...)
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (2^1), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;
(...)

(3) Organele fiscale competente vor inregistra in scopuri de TVA, conform prezentului articol, orice persoana care solicita inregistrarea, conform alin. (1) - (21).

(4) Daca persoana obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in conditiile prevazute la alin. (1), nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
(...)

(10) inregistrarea in scopuri de TVA conform prezentului articol nu confera persoanei calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru operatiunile prevazute la alin. (1) - (2^1).

Avand in vedere normele legale mai sus expuse, societatea dumneavoastra avea obligatia colectarii si platii TVA-ului aferent facturii de achizitie intracomunitara de servicii.

Daca societatea nu avea obligatia inregistrarii in scopuri de TVA coform art. 316 din Codul fiscal pentru depasirea plafonului de 300.000 lei prevazut la art. 310 alin. 1 din Codul fiscal, atunci inaintea primirii serviciilor intracomunitare, aceasta trebuia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. 1 lit. c) din Codul fiscal. Spre deosebire de achizitiile intracomunitare de bunuri, in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii, inregistrarea in scopuri de TVA nu depinde de depasirea unui plafon.

Inregistrarea se face prin depunerea fomularului D700 - Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2578/29.12.2022

In urma inregistrarii conform art. 317, societatea primeste un cod de TVA valabil doar pentru operatiunile intracomunitare.

Codul de TVA astfel obtinut in regim special urmare a depunerii formularului D700 trebuie comunicat prestatorului inainte de efectuarea achizitiilor intracomunitare impozabile in Romania.

Practic, in sistemul VIES, persoana impozabila din Romania este identificata de catre prestatorul din Cipru prin codul de TVA obtinut in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim special, comunicat prestatorului conform obligatiei de la art. 318  alin. (4) lit. b) din Codul fiscal:

(4) Persoanele inregistrate:
(...)
b) conform art. 317 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) si art. 308;

Fiind obligat la plata TVA in Romania, beneficiarul din Romania trebuie sa depuna formularul D301 - Decont special de taxa pe valoarea adaugata si sa plateasca TVA bugetului de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost primit conform facturii emise de catre prestator.

De asemenea, avand in vedere ca este vorba de o operatiune intracomunitara, societatea din Romania are obligatia raportarii prin depunerea formularului D390 - Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare

In cele doua declaratii, beneficiarul inscrie codul de TVA obtinut in regim special conform prevederilor art. 317.

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

 •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
 •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
 •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
 •   Legea 263/2019
 •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitii intracomunitarefomularul D700cod de tva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Martie 2023


Votati articolul "Achizitii intracomunitare de servicii si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA. Studiu de caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Declaratia 700: cine are obligatia depunerii la 31 martie 2023

  • AJFP Teleorman aduce in atentia microintreprinderilor care in anul 2023 devin platitoare de impozit pe profit urmare neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, ca au obligatia comunicarii organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023, prin depunerea formularului 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative ...» citeste mai departe aici

 • Spatiul Privat Virtual: solicitarile se pot transmite numai prin Formularul de Contact

  • Spatiul Privat Virtual - SPV este un serviciu gratuit, accesibil permanent, care ofera o serie de beneficii utilizatorilor sai, cum ar fi informatii cu privire la obligatiile fiscale, posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale si alte documente, informatii cu privire la contributiile sociale, acces si la alte servicii electronice pe care SPV le ofera. In acest sens, AJFP Ialomita informeaza contribuabilii persoane juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate jur...» citeste mai departe aici

 • Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit

  • Ce inseamna profit reinvestit? Profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X