email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimulentul de insertie ar putea fi majorat de la 650 lei la 1 500 lei pentru parintii care se intorc la lucru

Stimulentul de insertie ar putea fi majorat de la 650 lei la 1 500 lei pentru parintii care se intorc la lucru
stimulent de insertieministerul munciiOUG 132/2020

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anuntat joi ca a finalizat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede majorarea stimulentului de insertie pentru parintii aflati in concediu de crestere a copilului care revin la lucru inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni.


Ministrul Muncii a spus ca acest proiect vizeaza atat cresterea veniturilor parintilor, cat si asigurarea fortei de munca la nivelul angajatorului. "Din estimarea noastra, din 178 727 beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copiilor, aproximativ 25% ar opta pentru intoarcerea la activitatea profesionala si obtinerea stimulentului de insertie, inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati. Majorarea stimulentului de insertie cu mai mult decat dublul nivelului actual ar putea fi un factor motivant pentru cresterea acestui procent in randul parintilor cu copiii care inca nu au implinit 6 luni.", a mai specificat Raluca Turcan.

Proiectul este pus in transparenta decizionala, urmand sa fie dezbatut, completat si imbunatatit inainte de a-si urma parcursul pana la adoptare.

Inca un proiect recent al Ministerului Muncii prevede ca angajatii la stat sau la privat pot opta sa lucreze pana la 70 de ani, cumulul pensie cu salariu fiind interzis, potrivit legislatiamuncii.ro
 

Iata care sunt schimbarile preconizate

Prin proiectul de ordonanta de urgenta se propune modificarea OUG nr.111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul introducerii ca perioada care sa poata face parte din cele 12 luni care se iau in calcul la stabilirea dreptului la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului si a celei in care persoana indreptatita a beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la art. XI si XV din OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata prin Legea nr.69/2020, cu modificarile si completarile ulterioare si/sau de art. 3 din OUG nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.282/2020, cu modificarile ulterioare.


De asemenea, se propune majorarea stimulentului de insertie in situatia in care persoana beneficiara a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului realizeaza venituri supuse impozitului pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, diferentiat in functie de varsta copilului, precum si acordarea acestuia in cuantumul actual de 650 lei persoanelor care realizeaza venituri supuse impozitului in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.

Astfel se propune ca stimulentul sa se acorde:

in cuantum de 1500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului, oricand inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;

- in cuantum de 650 lei:

  • daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului, oricand dupa implinirea de catre copil varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
  •  daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului, oricand dupa implinirea de catre copil varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
  •  daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului, oricand in perioada in care se afla in concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati cu varsta intre 3 – 7 ani.

Se apreciaza ca majorarea stimulentului de insertie si posibilitatea acordarii acestuia si in cazul persoanelor care beneficiaza de prevederile art. 31 alin.(1) din OUG nr. 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, vor stimula reintoarcerea la activitatea profesionala a persoanelor indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara, ca urmare a majorarii bugetului familial alocat cresterii si ingrijirii copilului/copiilor.

Intoarcerea la activitatea profesionala va avea un impact pozitiv asupra evolutiei profesionale a parintelui, generand si o plusvaloare economiei nationale.

Totodata, prin proiectul de lege se propune si reglementarea urmatoarelor aspecte:

- reglementarea acordarii stimulentului de insertie si in situatia in care, dupa intoarcerea la activitate, parintelui care are in intretinere copii cu varsta cuprinsa intre 2 (3) si 3 (4) ani, ii inceteaza raportul de munca/de serviciu, insa, dupa o perioada, in acest interval de timp, se reangajeaza, precum si in situatia in care acesta beneficiaza de concediile medicale prevazute la art. 2 alin.(1) cu exceptia lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
- clarificarea unor dispozitii referitoare la acordarea stimulentului de insertie si reglementarea acordarii acestui stimulent in cazul copiilor cu dizabilitate;
- clarificarea unor dispozitii privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul persoanelor care dupa stabilirea dreptului isi stabilesc resedinta in alta tara;
- reglementarea situatiei in care se constata abateri disciplinare in legatura cu munca in perioada acordarii stimulentului de insertie, respectiv pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 (4) ani, perioada in care, in prezent se interzice angajatorului incetarea raportului de munca/de serviciu.

De asemenea, avand in vedere necesitatea luarii unor masuri administrative la nivelul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala pentru asigurarea aplicarii noilor prevederi legale, dar si modificarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se propune ca acordarea drepturilor reglementate prin prezentul proiect de act normativ sa se realizeze odata cu intrarea in vigoare a normelor metodologice mentionate. 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimulent de insertieministerul munciiOUG 132/2020


Data aparitiei: 12 Martie 2021

Votati articolul "Stimulentul de insertie ar putea fi majorat de la 650 lei la 1 500 lei pentru parintii care se intorc la lucru":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X