email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inchiriere in scop turistic. Cum se completeaza Declaratia unica

Inchiriere in scop turistic. Cum se completeaza Declaratia unica
declaratia unicainchiriere apartamentcompletare declaratia unica

In studiul de caz propus astazi vom vorbi despre o persoana fizica care a inchiriat in anul 2022 un apartament (2 camere), situat in Bucuresti, in scop turistic. In principiu va continua aceasta activitate si in 2023.

In continuare vom afla cum se completeaza declaratia unica pentru acest tip de activitate.

Specialistul explica faptul ca din punctul de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 83 alin. (2 ind. 1) -3 din Codul fiscal, sunt considerate venituri in cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.

Potrivit prevederilor de la la art. 83 alin. (4) (5) din Codul fiscal, veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre unu si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal, se determina pe baza normei anuale de venit.

In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal, determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal, urmand ca incepand cu anul fiscal urmator determinarea venitului net sa se realizeze in sistem real, ca venituri din activitati independente.

Veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre 1 si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal, se determina numai pe baza normei anuale de venit, contribuabilii neputand opta pentru impunerea in sistem real, dupa cum reiese din prevederile art. 84 alin. 10 si art.85 din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor de la art. 85 alin. (4 ind. 9), contribuabilii au obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I - Date privind veniturile realizate, prevazuta la art. 122.

- se completeaza capitolul I, sectiunea 1 din formular , subsectiunea 3, care se completeaza de persoanele fizice care realizeaza, in cursul anului de raportare, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala;

Potrivit prevederilor de la art. 85(6) din Codul fiscal, impozitul anual datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza datelor din declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate/venitului anual, dupa caz, impozitul fiind final.

Astfel daca in anul 2022, norma de venit pe camera este de 11.000 de lei (conform norme publicate pe ANAF)
Venitul brut anual=11.000*2 camere=22.000 de lei
Impozit datorat:22.000*10%=2200 lei;

Avand in vedere ca nu se depaseste pentru anul 2022, plafonul de 12 salarii minime pe economie (30.600 lei), nu se datoreaza CASS pentru anul 2022.

De asemenea pentru anul 2023, persoana fizica va datora si CASS, daca veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic/inchirierea obisnuita, plus alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal (dividende, dobanzi, alte venituri, activitati independente etc.) depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, dupa cum se prevede la art. 170 alin. 1 din Codul fiscal.

Potrivit art. 170 alin. 4 din Codul fiscal baza anuala de calcul al CASS este la:

-nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
- nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara;
-nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor obtinute.

Potrivit prevederilor de la art. 174(3), persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.

Daca se estimeaza ca se depaseste cel putin unul din plafoanele de mai sus, se va depune D212 cap II „Date privind veniturile estimate”, subsectiunea „Contributia de asigurari de sanatate estimata” si nu se mai depune la 25 mai 2024 Declaratia unica cap I (daca nu sunt modificari privind depasirea plafoanelor fata de declaratia estimativa).
 

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicainchiriere apartamentcompletare declaratia unica


Data aparitiei: 18 Aprilie 2023

Votati articolul "Inchiriere in scop turistic. Cum se completeaza Declaratia unica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X