email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inchiriere in scop turistic. Cum se completeaza Declaratia unica

Inchiriere in scop turistic. Cum se completeaza Declaratia unica
declaratia unicainchiriere apartamentcompletare declaratia unica

In studiul de caz propus astazi vom vorbi despre o persoana fizica care a inchiriat in anul 2022 un apartament (2 camere), situat in Bucuresti, in scop turistic. In principiu va continua aceasta activitate si in 2023.

In continuare vom afla cum se completeaza declaratia unica pentru acest tip de activitate.

Specialistul explica faptul ca din punctul de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 83 alin. (2 ind. 1) -3 din Codul fiscal, sunt considerate venituri in cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.

Potrivit prevederilor de la la art. 83 alin. (4) (5) din Codul fiscal, veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre unu si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal, se determina pe baza normei anuale de venit.

In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal, determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal, urmand ca incepand cu anul fiscal urmator determinarea venitului net sa se realizeze in sistem real, ca venituri din activitati independente.

Veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre 1 si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal, se determina numai pe baza normei anuale de venit, contribuabilii neputand opta pentru impunerea in sistem real, dupa cum reiese din prevederile art. 84 alin. 10 si art.85 din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor de la art. 85 alin. (4 ind. 9), contribuabilii au obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I - Date privind veniturile realizate, prevazuta la art. 122.

- se completeaza capitolul I, sectiunea 1 din formular , subsectiunea 3, care se completeaza de persoanele fizice care realizeaza, in cursul anului de raportare, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala;

Potrivit prevederilor de la art. 85(6) din Codul fiscal, impozitul anual datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza datelor din declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate/venitului anual, dupa caz, impozitul fiind final.

Astfel daca in anul 2022, norma de venit pe camera este de 11.000 de lei (conform norme publicate pe ANAF)
Venitul brut anual=11.000*2 camere=22.000 de lei
Impozit datorat:22.000*10%=2200 lei;

Avand in vedere ca nu se depaseste pentru anul 2022, plafonul de 12 salarii minime pe economie (30.600 lei), nu se datoreaza CASS pentru anul 2022.

De asemenea pentru anul 2023, persoana fizica va datora si CASS, daca veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic/inchirierea obisnuita, plus alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal (dividende, dobanzi, alte venituri, activitati independente etc.) depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, dupa cum se prevede la art. 170 alin. 1 din Codul fiscal.

Potrivit art. 170 alin. 4 din Codul fiscal baza anuala de calcul al CASS este la:

-nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
- nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara;
-nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor obtinute.

Potrivit prevederilor de la art. 174(3), persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.

Daca se estimeaza ca se depaseste cel putin unul din plafoanele de mai sus, se va depune D212 cap II „Date privind veniturile estimate”, subsectiunea „Contributia de asigurari de sanatate estimata” si nu se mai depune la 25 mai 2024 Declaratia unica cap I (daca nu sunt modificari privind depasirea plafoanelor fata de declaratia estimativa).
 

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicainchiriere apartamentcompletare declaratia unica


Data aparitiei: 30 Martie 2023
Ultima actualizare: 18 Aprilie 2023

Votati articolul "Inchiriere in scop turistic. Cum se completeaza Declaratia unica":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X