Executivul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si a Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.
Asadar, actul normativ modifica si completeaza cadrul legal actual in domeniul colectarii creantelor bugetare, astfel incat sa se asigure cresterea gradului de incasare a veniturilor la bugetul de stat consolidat.
Ce vizeaza noile modificari legislative?
Astfel, noile modificari legislative vizeaza masuri din domeniul colectarii creantelor bugetare, respectiv:
In domeniul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale – clasica:
- reglementarea unei conditii pentru contribuabili de a constitui garantii in procent de minim 50% din valoarea obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, pentru a beneficia de esalonarea la plata de cel mult 5 ani, in situatia in care contribuabilii detin bunuri in proprietate insuficiente pentru a constitui garantiile prevazute de Codul de procedura fiscala. In cazul in care debitorii nu pot constitui garantia de minim 50%, acestia pot beneficia de esalonare la plata pe o perioada de cel mult 6 luni.
- excluderea din sfera esalonarii la plata a obligatiilor fiscale care reprezinta accize;
- reducerea numarului de cereri de modificare/mentinere a esalonarii la plata de la doua la una intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic;
- eliminarea plafonului pentru care contribuabilul nu trebuie sa constituie garantii (de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice, 10.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice);
- eliminarea posibilitatii majorarii duratei de esalonare la plata in cazul in care debitorul solicita modificarea esalonarii.
In domeniul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale – simplificata:
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- eliminarea din sfera esalonarii la plata in forma simplificata a:
- obligatiilor fiscale care reprezinta accize,
- impozitelor si contributiilor sociale obligatorii cu retinere la sursa sau retinute prin stopaj la sursa astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 47 din Codul fiscal,
- taxelor aferente activitatilor din domeniul jocurilor de noroc astfel cum sunt reglementate in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare.
- reducerea numarului de cereri de modificare/mentinere a esalonarii la plata de la doua la una in perioada de valabilitate a esalonarii la plata.
- eliminarea posibilitatii majorarii duratei de esalonare la plata.
- majorarea nivelului dobanzii pentru obligatiile esalonate la plata de la 0,01% pentru fiecare zi (3,65% pe an) la 0,02% pentru fiecare zi (7,3% pe an).
- eliminarea posibilitatii cumularii unei esalonari la plata clasice cu o esalonare la plata simplificata.
In domeniul restructurarii obligatiilor bugetare:
- reducerea numarului de cereri de modificare/mentinere de la doua la una intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic.
Sursa: https://gov.ro/