email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate cu pierdere contabila reportata. Calcul dividende interimare la trimestrul I

Societate cu pierdere contabila reportata. Calcul dividende interimare la trimestrul I
dividende interimarepierdere contabilasituatii financiare interimareinventariere

Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati. Persoanele care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.

Pornind de la faptul ca distribuirea dividendelor interimare este un subiect de interes pentru contabili, dezbatem mai jos cazul unei societati comerciala care a obtinut la 31.03.2023 un profit contabil in valoare de 154.000 lei. La aceasta data societatea are un sold final debitor al contului 1171 in valoare de 12.000 lei, reprezentand pierdere aferenta anului 2022.

Vom stabili in cele ce urmeaza daca in luna aprilie societatea poate sa repartizeze la dividende interimare suma de 150.000 lei sau trebuie sa tina cont de pierderea ramasa neacoperita si diferenta sa o repartizeze la dividende.

Dividende interimare la trimestrul I - Raspunsul specialistului:

Potrivit prevederilor art. 19 alin. (3 ind. 1) din Legea 82/1991, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.

Conform preverilor acestui ordinului 3067/2018, entitatile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere.

Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale intocmite conform prezentelor reglementari. Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.

Ca urmare, in cazul de fata, trimestrial se pot inregistra dividende interimare in baza hotararii AGA si a situatiilor financiare interimare. Inregistrarea contabila este 463 = 456 se face la finele fiecarui trimestru, in cazul de fata la data de 31.03.2023, in limita profitului contabil net realizat din care se scad pirderile reportate.

In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile. Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.

Conform ordinului 3067/2018, articolul V, Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Asadar in cazul de fata, se vor intocmi situatii financiare intermediare la sfarsitul trimestrului pentru care care solicitati dividende interimare dupa care se vor aproba de catre Adunarea Generala a Asociatilor. Termenul in care trebuie depuse este de 30 de zile de la aprobarea acestora de Adunarea Generala a Asociatilor. Va trebui sa tineti cont si de pierderea ramasa neacoperita din anul precedent, iar repartizarea o veti face pe diferenta ramasa.

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividende interimarepierdere contabilasituatii financiare interimareinventariere


Data aparitiei: 11 Aprilie 2023

Votati articolul "Societate cu pierdere contabila reportata. Calcul dividende interimare la trimestrul I":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X