Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Provizioane pentru concedii neefectuate: tratament fiscal si cum se declara in D101

Data aparitiei: 01 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Provizioane pentru concedii neefectuate: tratament fiscal si cum se declara in D101
provizioane concedii neefectuated101constituire provizionconcedii de odihna

Potrivit pct. 338 din reglementarile aprobate prin OMFP 1802/2014, sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite/incasate in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.

Concediile de odihna se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva. In lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor.

Spre exemplu, la finalul anul 2022 o societate inregistreaza provizioane pentru concedii neefectuate, tratate initial ca nedeductibile 6812 = 428 (100 lei). Anul urmator, in 2023, acestea sunt anulate, nota contabila este 428 = 7812 (100 lei) si sunt neimpozabile, fiind initial constituirea nedeductibila; 641 = 421 este nota contabila pentru salarii, cu suma de 80 lei.

Vom afla mai jos care este tratamentul fiscal al constituirii/anularii acestor provizioane si cum se declara in D101 (la ce linii - constituire provizion, anulare provizion si cheltuiala aferenta (daca e cazul de cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile).

Provizioane pentru concedii neefectuate: monografie contabila si cum se declara in D101

La inregistrarea in contabilitate a concediilor de odihna sunt avute in vedere prevederile legislatiei in vigoare, referitoare la modalitatea de efectuare a acestora.

Cheltuielile cu concediile de odihna neefectuate la sfarsitul exercitiului financiar se inregistreaza in exercitiul curent (2022 in cazul prezentat de dumneavoastra) dupa cum urmeaza:

- pe seama datoriilor - daca suma lor e comensurata pe baza statelor de salarii,

Articol contabil:


641 = 4281

- pe seama cheltuielilor cu provizioanele - concediul neefectuat pana la data aprobarii situatiilor financiare, la valoarea estimata

Articol contabil:
6812 = 1518

In anul urmator la inregistrarea concediilor de odihna pe statul de plata, provizionul constituit se anuleaza, prin articol contabil:
1518=7812

Si se inregistreaza datoria curenta:
641 = 4281

Potrivit art. 23 lit. d) din Codul Fiscal sunt venituri neimpozabile veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi si/sau penalitati pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice sau ca urmare a majorarii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare.

Venitul inregistrat din anularea provizionului nedeductibil este venit neimpozabil.

Cheltuiala cu provizionul initial este cheltuiala nedeductibila.
Cheltuiala inregistrata cu datoria aferenta concediului de odihna neefectuat este cheltuiala salariala deductibila.

In declaratia 101

In anul constituirii provizionului se declara cheltuiala aferenta
La rd. 2 Cheltuieli de exploatare
La rd. 29 - Cheltuieli cu provizioanele/ajustarile pentru depreciere si a rezervelor peste limitele sau in alte conditii decat cele prevazute de lege
In anul anularii provizionului, anul urmator, se declara:

Venitul aferent
La rd. 1 Venituri din exploatare
La rd. 20 - Alte venituri neimpozabile
Cheltuiala efectiva cu concediul neefectuat
La rd. 2 Cheltuieli de exploatare

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X