email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plusuri de inventar de natura imobilizarilor

Plusuri de inventar de natura imobilizarilor
inventarierefuziuneincetare activitateplusuri la inventarinventariere patrimoniu

Cunoastem faptul ca fiecare companie are obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de activ si de pasiv detinute la inceputul activitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in alte situatii prevazute de lege.

Intrebare: Cu ocazia inventarierii patrimoniului constatam ca avem un laptop (valoare justa 4.000 lei) neinregistrat in contabilitate. Plusul de inventar il recunoastem in contabilitate in corespondenta cu contul:
   a) 7588 ,,Alte venituri din exploatare’’
   b) 4754,, Plusuri de inventar de natura imobilizarilor’’


Raspuns corect: b)

Cadrul legal: pct 394 alin 3 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:

,,In conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale’’.
Fiind o imobilizare corporala, plusul de inventar se va inregistra prin

nota contabila:
         214         =        4754
In scopul determinarii situatiei reale a patrimoniului de care dispune o societate este absolut necesara inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, care reprezinta ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta tuturor elementelor respective, cantitativ-valoric sau numai valoric, dupa caz, la data la care aceasta se efectueaza.

Pe langa stabilirea situatiei reale patrimoniale a fiecarei entitati, se urmareste si inventarierea  bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale, care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar.

In cazul imobilizarilor corporale, precum si al celorlalte elemente de natura activelor pentru care exista constituite ajustari pentru depreciere sau ajustari pentru pierdere de valoare, in listele de inventariere se inscrie valoarea de inregistrare in contabilitate a acestora, mai putin ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare inregistrate pana la data inventarierii, care se compara cu valoarea lor actuala, stabilita cu ocazia inventarierii, pe baza de constatari faptice.

Pentru toate plusurile, lipsurile si deprecierile constatate la bunuri, comisia de inventariere solicita explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor. Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.
  
Daca in ceea ce priveste inregistrarea unui plus la inventar in cazul stocurilor (exemplu: marfuri), tratamentul contabil este simplu (debitare cont de stocuri pe seama veniturilor), lucrurile se complica oarecum atunci cand este vorba de o imobilizare corporala (ex: computer, instalatie, telefon etc).

Tentatia multor contabili este de a inregistra plusul imobilizarilor corporale tot ca un venit al societatii, insa nu trebuie sa uitam faptul ca o imobilizare corporala isi recupereaza valoarea de intrare, treptat, prin intermediul amortizarii, astfel ca si venitul trebuie recunoscut in contabilitate tot in acelasi mod, ci nu dintr-o data.

Astfel, Reglementarile contabile prevad inregistrarea plusurilor la inventar de natura imobilizarilor in conturile de subventii pentru investitii, de unde vor se vor transfera esalonat, pe masura amortizarii, in conturile de venituri ale companiei.

Reglementarile contabile precizeaza faptul ca plusul unor astfel de bunuri se inregistreaza la valoarea justa , iar in cazul in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.

Nu trebuie omis faptul ca potrivit art.11 din Legea nr.82/1991 a contabilitatii republicata, detinerea cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise, astfel ca e obligatoriu sa inregistram contabil orice plus de inventar, indiferent de natura activelor la care s-a constatat plusul respectiv.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inventarierefuziuneincetare activitateplusuri la inventarinventariere patrimoniu


Data aparitiei: 30 August 2023

Votati articolul "Plusuri de inventar de natura imobilizarilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X