Cu ocazia inventarierii, comisia de inventariere poate constata si consemna diferente cantitative ale bunurilor inventariate.
Prin compararea stocurilor scriptice si faptice, se constata eventualele plusuri sau minusuri la inventariere:
- Stoc scriptic > stoc faptic = minus inventar
- Stoc scriptic < stoc faptic = plus inventar
In cazul in care se constata diferente intre situatia scriptica si cea faptica, se vor analiza cauzele care au dus la aceste rezultate.
Plusuri
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bunurile de natura imobilizarilor corporale si necorporale sau a stocurilor, constatate plusuri in gestiune se evalueaza la valoarea justa.
Evaluarea la valoarea justa poate fi realizata atat de catre specialisti in evaluare recunoscuti, membrii ai unui organism profesional (prin Ordonanta Guvernului nr. 24/2011 a fost infiintata Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania ca autoritate competenta care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania).
Evaluarea la valoarea justa poate fi realizata si cu salariatii proprii.
Valoarea justa este, de regula, valoarea de piata a bunurilor respective. Plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale se inregistreaza in conturile corespunzatoare de imobilizari pe seama conturilor de subventii pentru investitii.
Minusuri
In cazul constatarii unor lipsuri in gestiune, comisia de inventariere trebuie sa ia declaratii de la gestionar si alte persoane care sunt responsabile de utilizarea, exploatarea sau transportul bunului respectiv si sa stabileasca din vina cui s-au produs lipsurile si daca lipsurile constatate sunt imputabile.
Cauzele care genereaza minusurile pot fi:
- minusuri constatate in cadrul normelor legale de perisabilitate;
- minusuri generate de calamitati naturale;
- minusuri cauzate din vina unor persoane fizice sau juridice;
- minusuri pentru care, la data terminarii inventarierii, nu se poate stabili vinovatia unei persoane sau o alta cauza.
Din punct de vedere contabil minusurile in gestiune sunt asimilate iesirilor de bunuri. Inregistrarea minusurilor se face prin creditul conturilor de bunuri la care s-au constatat minusurile in contrapartida cheltuielilor corespunzatoare cauzei minusurilor.