In Monitorul Oficial nr. nr. 767 din 6 august 2021 a aparut Hotararea nr. 828/2021 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin HG nr. 282/2020.
Hotararea 828/2021: continutul actului normativ
Articolul I
Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 8 aprilie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1 alineatul (1) litera a), punctul (iii) va avea urmatorul cuprins:
(iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale de lichiditati; acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni in cazul IMM-urilor sau pentru urmatoarele 12 luni in cazul intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie;
2. La articolul 1, alineatele (9) si (10) vor avea urmatorul cuprins:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
(9) Institutia de credit va asuma si va transmite FNGCIMM lunar, pana pe data de 15 a lunii curente, pentru luna anterioara, raportarea privind valoarea de plata a grantului - componenta de dobanda, respectiv pana la data de 7 decembrie a anului de utilizare din credit pentru componenta nerambursabila in valoare de maximum 10% aplicata la valoarea finantarii garantate, acordate beneficiarilor in cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST. Formatul raportarilor, modalitatea de asumare a acestora, precum si modul de transmitere catre FNGCIMM sunt agreate si detaliate in conventia de garantare si plata a granturilor incheiata cu institutiile de credit, respectiv in conventia privind implementarea Programului.
(10) Plata ajutorului de stat sub forma de grant reprezentand valoarea cumulata a comisionului de risc, a comisionului de administrare si a dobanzilor se efectueaza pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, in limita bugetului alocat schemei prin Programul «Transferuri catre intreprinderi in cadrul schemelor de ajutor de stat», conform angajamentului legal emis in baza unei decizii de plata a sumelor de virat in contul FNGCIMM, conform prevederilor Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, emisa si transmisa lunar de administratorul schemei. Formatul deciziilor de plata pentru componentele de comisioane si dobanda din grant este prevazut in anexele nr. 1a si 1b la prezentele norme metodologice. Pentru creditele de investitii/creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru destinate beneficiarilor care isi desfasoara activitatea in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, plata componentei nerambursabile in valoare de maximum 10% din valoarea finantarii garantate se realizeaza in termen de 1 an de la data solicitarii transmise de FNGCIMM, pe baza deciziei de plata emise de FNGCIMM. Formatul deciziei de plata pentru componenta nerambursabila este prevazut in anexa nr. 1c la prezentele norme metodologice. Detaliile privind modalitatea si termenele de solicitare a platii grantului de catre beneficiari si institutiile de credit se stabilesc in conventia de garantare si plata a granturilor incheiata cu finantatorii.
3. La articolul 5, alineatul (2^1) va avea urmatorul cuprins:
(2^1) In cazul institutiilor de credit inscrise in Program, care nu au beneficiat de alocari de plafoane de garantare in anul precedent sau care au beneficiat de plafoane de garantare, dar nu au acordat garantii in anul precedent, FNGCIMM formuleaza propuneri de alocare pro-rata a plafonului de garantare alocat in anul curent, in baza solicitarilor formulate de acestea, pe care le transmite Ministerului Finantelor in vederea aprobarii.
4. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
Articolul 10
Nu pot fi garantate in cadrul Programului creditele pentru realizarea de investitii si/sau creditele/liniile de credit acordate pentru finantarea unei activitati din urmatoarele sectoare/domenii:
a) intermedieri financiare, cu exceptia:
6499 - Alte intermedieri financiare n.c.a.;
b) asigurari, cu exceptia activitatilor agentilor si brokerilor de asigurare:
Cod CAEN 6430 - Fonduri mutuale si alte entitati financiare similare;
Cod CAEN 6511 - Activitati de asigurari de viata;
c) tranzactii imobiliare, cu exceptia:
Cod CAEN 6810 - Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii;
d) 920 - Activitati de jocuri de noroc si pariuri;
e) productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope:
Cod CAEN 110 - Fabricarea bauturilor, cu exceptia clasei 1102 - Fabricarea vinurilor din struguri, 1103 - Fabricarea cidrului si a altor vinuri din fructe, 1104 - Fabricarea altor bauturi nedistilate, obtinute prin fermentare, 1105 - Fabricarea berii, 1106 - Fabricarea maltului si 1107 - Productia de bauturi racoritoare nealcoolice;
Cod CAEN 1200 - Fabricarea produselor din tutun;
Cod CAEN 2540 - Fabricarea armamentului si munitiei;
Cod CAEN 2051 - Fabricarea explozivilor;
Cod CAEN 4635 - Comert cu ridicata al produselor din tutun;
Cod CAEN 4726 - Comert cu amanuntul al produselor din tutun, in magazine specializate;
f) activitati de investigare si protectie:
Cod CAEN 803 - Activitati de investigatii;
g) 77 - Activitati de inchiriere si leasing.
5. La articolul 12 alineatul (4), litera c) va avea urmatorul cuprins:
c) datele financiare aferente ultimilor 2 ani fiscali incheiati, obtinute de la un furnizor de date financiare integrate cu care FNGCIMM are incheiat un contract de furnizare de servicii financiare sau de pe site-ul oficial al MF, in vederea verificarii indeplinirii criteriului prevazut la art. 3 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare;
6. La articolul 16, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
(2) La prelungirea garantiei pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru, cu mentinerea sau diminuarea valorii garantiei, care se realizeaza prin act aditional la contractul de garantare se verifica exclusiv incadrarea beneficiarului in categoria IMM sau a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, precum si respectarea valorii maxime a ajutorului de stat pe perioada de derulare a schemei de ajutor de stat si a duratei maxime a garantiei stabilite prin schema de ajutor de stat.
Articolul II
Hotararea Guvernului nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 8 aprilie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta hotarare, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.