email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

RO e-Sigiliu: ce reprezinta, sanctiuni, intrarea in vigoare si implementarea practica

RO e-Sigiliu: ce reprezinta, sanctiuni, intrarea in vigoare si implementarea practica
e-Sigiliue-transportLegea nr. 296/2023sanctiuni soferi e-sigiliu

Prin implementarea noului sistem RO e-Sigiliu se va aduce o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste monitorizarea si respectarea regulilor in industria transporturilor rutiere de bunuri. 

Pe langa sistemul e-Transport, care este deja in functiune, prin Legea nr. 296/2023 publicata in Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023, autoritatile introduc si sistemul e-Sigiliu, avand ca principal obiectiv asigurarea urmaririi transporturilor rutiere de bunuri.

Ce reprezinta RO e-Sigiliu?

Sistemul national RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente determinarea potentialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent daca acestea se afla in tranzit sau au ca destinatie finala un operator economic de pe teritoriul national.

Prin dispozitive electronice se intelege sigiliul inteligent care inregistreaza date si transmite informatii de stare si pozitie catre aplicatia informatica in vederea urmaririi deplasarii pe calea rutiera a bunurilor.

RO e-Sigiliu: ce responsabilitati au soferii

In cazul aplicarii de sigilii inteligente pe mijloacele de transport, conducatorul auto are obligatia asigurarii integritatii acestora. 

"Neindeplinirea de catre conducatorul auto a obligatiei prevazute la alin. (6) constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 50.000 lei."

e-Sigiliu: intrarea in vigoare si implementarea practica


Intrarea in vigoare
 

Prevederile capitolului IV ''Masuri pentru asigurarea conformarii fiscale, Sectiunea a 2-a: Masuri pentru consolidarea disciplinei financiare si fiscale, cresterea conformarii voluntare in cazul transporturilor rutiere de bunuri si unele masuri privind factura electronica, art. LVII" intra in vigoare la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
 

Implementarea practica


Conform alin. (4) din art. LVII, "Aplicarea sigiliilor inteligente si monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul national se realizeaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Vamala Romana in baza unei analize de risc.

Procedura privind stabilirea criteriilor de risc care stau la baza analizei, aplicarea sigiliilor inteligente si monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri se stabilesc prin ordin comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane, elaborat in termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei."

Asadar, in prima etapa se va desfasura procesul de elaborare a procedurii pentru stabilirea criteriilor de risc, care vor servi drept fundament pentru analiza, aplicarea sigiliilor inteligente si supravegherea transportului rutier de marfuri.

Dupa perioada de 60 de zile, va incepe oficial procesul de implementare si monitorizare a sistemului e-Sigiliu.

Diferente intre e-Sigiliu si e-Transport

Diferenta cheie intre e-Sigiliu si e-Transport consta in scopul lor distinct. Sistemul e-Sigiliu se concentreaza pe monitorizarea si prevenirea eventualelor abateri in ceea ce priveste transporturile rutiere, in timp ce e-Transport este orientat catre transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat.

O alta diferenta semnificativa este reprezentata de responsabilitatea exclusiva a soferilor in cazul sistemului e-Sigiliu. Daca in sistemul e-Transport, responsabilitatea este impartita intre furnizori si clienti, in e-Sigiliu, soferii sunt singurii responsabili de mentinerea integritatii sigiliului electronic pe tot parcursul transportului.

 

Foto: pixabay,com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-Sigiliue-transportLegea nr. 296/2023sanctiuni soferi e-sigiliu


Data aparitiei: 30 Octombrie 2023

Votati articolul "RO e-Sigiliu: ce reprezinta, sanctiuni, intrarea in vigoare si implementarea practica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X