email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tratam fiscal o firma cu cifra de afaceri zero?

Impozit pe profitcifra de afacericod fiscalprestari serviciireduceriplata impozit

In situatia in care, in 2013, o firma de consultanta platitoare de impozit pe profit cu cifra de afaceri zero e considerata si in anul 2014 platitoare de impozit pe profit (in 2014 are cifra de afaceri tot zero), se va stabili daca tratamentul fiscal aplicat (in ce priveste incadrarea la plata impozit pe profit) a fost corect.

Potrivit dispozitiilor Codului fiscal, cu modificarile ulterioare, art. 112 indice 1, microintreprinderea este definita ca fiind acea societate, infiintata in baza Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, care indeplineste cumulativ la 31 decembrie a anului fiscal precedent conditiile expres prevazute de articol. Pentru anul 2013 acestea erau:

-               a realizat alte venituri decat cele din domeniul bancar, in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, in domeniul jocurilor de noroc, consultantei si managementului, ( art. 112 indice 2, alin. 6);
-               a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
-               capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;
-               nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Din definitie rezulta faptul ca prevederea din articol nu face trimitere la  "cifra de afaceri"  ci la "veniturile realizate".

Cifra de afaceri cuprinde, potrivit dispozitiilor pct. 250, alin. (2) din Omfp nr. 3055/2009, cu modificarile ulterioare, veniturile realizate din vanzarea marfurilor, din prestarile de servicii si alte venituri din exploatare, din care se scad reducerile comerciale acordate.

Totalul veniturilor realizate cuprinde pe langa veniturile care se iau in calculul cifrei de afaceri si alte venituri cum sunt de exemplu, veniturile financiare.

Daca o societate a avut o cifra de afaceri zero, dar a inregistrat venituri din diferente de curs valutar, acestea erau considerate venituri impozabile.

Pentru anul 2013 societatea a fost platitoare de impozit pe profit deoarece conditia privind natura veniturilor realizate era imperativa in ceea ce priveste veniturile obtinute din activitatea de consultanta si management.

Incepand cu anul 2014 o societate devine microintreprindere daca la 31 decembrie 2013 a indeplinit conditiile prevazute la art. 112 indice 1, printre care si aceea de a nu fi realizat venituri din consultanta si management mai mari de 80% (fata de 100% in anul 2013). Analiza in anul 2013 se facea pe baza contractelor incheiate, daca nu existau venituri inregistrate, iar pentru anul  2014 din situatiile financiare rezulta ca societatea a realizat venituri din consultanta si management zero, deci sub 20%.

Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, se iau in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila (prevazuta la art. 112^7 din Codul fiscal), iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro a fost la inchiderea exercitiu financiar 2013 4,4847lei/euro.

Conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management in limita de pana la 20% din Codul fiscal trebuie verificata pentru anul fiscal 2014 pe baza veniturilor realizate de societate in anul 2013, pe baza informatiilor din situatiile financiare.

 Fata de acest cadru legal prezentat mentionam ca pentru anul 2014 societatea indeplinea cumulativ conditiile prevazute de art. 112 indice 1 din Codul fiscal si trebuia sa se declare platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Impozit pe profitcifra de afacericod fiscalprestari serviciireduceriplata impozit


Data aparitiei: 13 August 2014

Votati articolul "Cum tratam fiscal o firma cu cifra de afaceri zero?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X