Conform art. 47 din Codul fiscal, o microintreprindere este definita prin indeplinirea cumulativa a mai multor conditii, printre care si depunerea la termen a situatiilor financiare anuale.
Art. 54.1 introduce o regula tranzitorie specifica pentru anul fiscal 2024, stabilind ca respectiva conditie prevazuta la Art. 47 alin. (1) lit. i) se considera indeplinita daca situatiile financiare anuale, aferente anului 2023, sunt depuse pana la data de 31 martie 2024.
In acest context, pentru ca o societate sa fie eligibila sa aplice impozitul pe venitul microintreprinderilor in anul fiscal 2024, trebuie sa indeplineasca toate conditiile stabilite la Art. 47 la data de 31 decembrie 2023, inclusiv depunerea la termen a situatiilor financiare anuale. In cazul special al anului fiscal 2024, termenul de depunere a acestor situatii financiare este pana la 31 martie 2024, conform Art. 54.1.
Prin urmare, societatile care la data de 31 decembrie 2023 indeplinesc celelalte conditii pentru a fi considerate microintreprinderi, potrivit art. 47, trebuie sa depuna situatile financiare pana la 31 martie 2024 pentru a beneficia de sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor in anul fiscal 2024.
Totodata, asteptam si norme in aplicarea acestui articol 47 alin1 lit. i) asa cum rezulta din prevederile alin. 2) art. 54) din Codul fiscal: Reguli de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor:
(2) Verificarea aplicarii prevederilor art. 47 alin. (1) lit. h) si i), alin. (4) si art. 52 alin. (7) se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.(pana in prezent inca nu s-au publicat aceste norme, avand termen 60 de zile de la publicarea OUG 115/2023)
La art. LIV din OUG 115/2023 se mentioneaza ca Ordinul ANAF se va emite in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (In vigoare de la 15 decembrie 2023)
Temei legal - Codul fiscal:
Art. 47. - Definitia microintreprinderii
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
(1 1) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Nu intra sub incidenta prezentului titlu urmatoarele persoane juridice romane:
a) Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;
b) Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;
c) Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;
d) Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;
e) entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica.
f) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar;
g) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, precum si persoana juridica romana care desfasoara activitati de intermediere/distributie in aceste domenii, cu exceptia intermediarilor secundari de asigurari si/sau reasigurari, definiti potrivit legii, care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale;
h) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
i) persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.
(4) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu. Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor titlului II.
(6) Limitele fiscale prevazute la alin. (5) lit. a) si c) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal, iar calculul si plata impozitului pe profit de catre persoanele juridice romane care se incadreaza in prevederile alin. (5) lit. a)-c) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii.
Art. 54 1. - Reguli tranzitorii
Pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in anul fiscal 2024, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. i) se considera indeplinita daca situatiile financiare anuale sunt depuse pana la data de 31 martie 2024 inclusiv.
Informatii oferite in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com