Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

ONG: 25 iunie 2025, termen limita pentru depunerea Declaratiei 101

Data actualizarii: 16 Iunie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ONG: 25 iunie 2025, termen limita pentru depunerea Declaratiei 101
declaratia 101termen depunere bilant ONGsituatii financiare

Unul dintre momentele cheie din calendarul fiscal pentru ONG-uri este depunerea Declaratiei 101. In continuare, prezentam termenul-limita de depunere, baza legala si un studiu de caz practic, care sa ajute ONG-urile sa inteleaga mai usor cum trebuie gestionata depunerea Declaratiei 101 in aceasta perioada.

ONG: Termen depunere D101

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: ONG: Termen depunere D101

ONG-urile depun Declaratia 101 privind impozitul pe profit cu termen 25.06.2025 (derogare de la termenul standard de 25.02 prin OUG 153/2020) conform art. 41 alin. (5) din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel:

 (5) Urmatorii contribuabili au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, astfel:
 
a) persoanele juridice romane prevazute la art. 15 au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat; (...)".
 
Pentru un ONG (Asociatie), Declaratia 101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024 trebuie declarata si platita pana la 25 iunie 2025, conform derogarii stabilite prin OUG 153/2020.

La ce aspecte trebuie sa fiti atent cand completati D101? Consultantul fiscal Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a celor 2 declaratii, dar si studii de caz intalnite in practica, cu solutii fiscale mai putin cunoscute. Parcurgeti chiar acum aceasta lucrare pentru a evita erori costisitoare!
Atentie, termenul-limita pentru depunerea D101 este 25 iunie 2025! Iar intarzierile sau greselile in completare se sanctioneaza cu amenda de pana la 5.000 de lei!  Detalii aici >>

D101 ONG - Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: D101 ONG - Studiu de caz

Intrebare:
"Suntem o Fundatie persoana juridica fara scop lucrativ, fara activitate economica. Avem venituri din sponsorizari si cheltuieli conform obiectului de activitate, pentru sustinerea unor proiecte culturale si sociale, contracte de mecenat. Intrebare: La intocmirea declaratiei de impozit pe profit 101 se completeaza cu veniturile si cheltuielile fundatiei chiar daca nu are activitate in scop economic, sau se completeaza cu zero la venituri si cheltuieli, deoarece acestea nu provin din activitati economice?"

Raspuns:
Potrivit prevederilor de la art. 13(1) lit. a) din Codul fiscal, sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
“a)persoanele juridice romane, cu exceptiile prevazute la alin. (2);”

Potrivit prevederilor de la art. 41(5) lit. a) din Codul fiscal, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, astfel:
“a)persoanele juridice romane prevazute la art. 15 au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;”

Potrivit Instructiunilor de completare a D101, contribuabili prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din acelasi act normativ.

Asadar, in D101 se completeaza atat veniturile neimpozabile cat si cheltuielile nedeductibile, indiferent daca ati desfasurat doar activitate fara scop patrimonial si prin urmare trebuie sa va inregistrati in vectorul fiscal ca platitoare de impozit pe profit.
Referitor la completarea fromularului D101:

- Randul 20 se completeaza cu valorile corespunzatoare veniturilor neimpozabile, altele decat cele inregistrate la randurile 17-19, prevazute la art. 15 si 23 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Randul 32 se completeaza cu valoarea cheltuielilor aferente veniturilor neimpozabile, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. e) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Acest rand se completeaza si cu sumele reprezentand cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Informatii oferite de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X