In luna martie 2022, o societate a incheiat un contract de leasing financiar cu o durata de 24 de luni pentru achizitia unui autoturism in valoare de 89.000 euro (420.970 lei). Taxa pe valoarea adaugata deductibila pe durata contractului a fost de 80.765 lei, din care 79.931 lei aferenta avansului si ratelor de leasing, si 834 lei aferenta valorii reziduale.
Societatea a aplicat prevederile art. 298 alin. 1 din Codul fiscal referitoare la limitarea la 50% a valorii taxei deduse, astfel ca a inregistrat ca nedeductibila TVA in suma de 40.383 lei (39.966 lei aferenta avansului si ratelor de leasing si 417 lei aferenta valorii reziduale). In luna martie 2024, dupa finalizarea contractului de leasing si transferul dreptului de proprietate, autoturismul a fost vandut unei firme specializate cu valoarea de 294.900 lei plus TVA in suma de 56.031 lei.
- Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Vom afla de la speclialistul nostru care este valoarea TVA care poate fi ajustata in favoarea societatii in baza art. 305 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
Contract de leasing financiar: raspunsul specialistului
Conform art 305 alin 4 lit c din Codul fiscal, ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
c) in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila. In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv;
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (pct 79 alin 6):
,,Ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital care fac obiectul inchirierii, leasingului, concesionarii sau oricarei alte metode de punere a acestora la dispozitia unei persoane, se efectueaza de catre persoana care inchiriaza, da in leasing ori pune la dispozitia altei persoane bunurile respective, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (7).
Data la care bunul de capital se considera achizitionat din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata de locatar/utilizator este data la care se face transferul dreptului de proprietate de catre locator/finantator.
Pentru taxa aferenta achizitiei bunurilor de capital care au fost cumparate de locatar/utilizator printr-un contract de leasing, perioada de ajustare incepe la data de 1 ianuarie a anului in care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, dar ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunurilor de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate’’
Avand in vedere prevederile de mai sus rezulta ca ajustarea taxei deductibile aferente unui autoturism care face obiectul unui contract de leasing se efectueaza de catre societatea de leasing, insa este vorba de posibilitatea efectuarii ajustarii de catre locatar pe perioada derularii contractului de leasing.
Din prevederile de mai sus intelegem ca la data transferului dreptului de proprietate autoturismul se considera achizitionat din punct de vedere al TVA de catre locator/utilizator si prin urmare poate efectua ajustarea TVA, pentru suma integrala a taxei deductibile, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate (aferenta avansului si ratelor).
Perioada de ajustare incepe de la 1 ianuarie 2024 (anul in care a avut loc transferul dreptului de proprietate), deci perioada ramasa din perioada de ajustare = 5 ani.
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a contabilitatii
In concluzie, se va ajusta favorabil, integral TVA nedeductibila aferenta avansului si ratelor de lesing, adica suma de 40.383 lei.
Este indeplinita si conditia ca valoarea suplimentara a taxei de dedus (40.383 lei) sa se limiteze la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv (56.031).
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com