email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de protocol. Ce reprezinta si care este tratamentul fiscal al acestora

Cheltuieli de protocol. Ce reprezinta si care este tratamentul fiscal al acestora
cheltuieli de protocolmonografie contabilacheltuieli deductibile

Aproape ca nu exista firma care sa nu aiba cheltuieli de protocol intr-un an. Acestea se realizeaza, de obicei, in scopul desfasurarii de mese de afaceri, receptii, dineuri, vizite sau alte evenimente de acest tip.

Si sumele cheltuite ocazional pentru salariati cu apa minerala ori plata, cafea si ceai sunt considerare cheltuieli de protocol. 

Potrivit Codului fiscal, cheltuielile de protocol pot fi incadrate ca fiind cheltuieli deductibile, nedeductibile sau cu deductibilitate limitata. 

Citeste mai jos ce reprezinta cheltuielile de protocol si care este tratamentul fiscal al acestora, dar si alte informatii utile pentru orice contabil. 

Cheltuieli de protocol – ce reprezinta? 

Cheltuielile de protocol reprezinta sumele achitate pe produsele achizitionate de catre o companie din fondurile proprii pentru intalnirile de business ori pentru angajati. 

Pentru a justifica efectuarea unor cheltuieli de protocol cu partenerii de afaceri este recomandat ca responsabilul cu organizarea acestei actiuni sa intocmeasca un referat prin care motiveaza necesitatea acestei actiuni. Pe langa referatul respectiv mai pot fi intocmite invitatii pentru partenerii de afaceri, procese verbale incheiate cu acestia, contracte incheiate, note de negociere, oferte. In referatul respectiv este recomandabil sa se mentioneze scopul actiunii.

Consulta un model de monografie contabila pentru cheltuielile de protocol.►


Evidenta cheltuielilor de protocol – ce trebuie sa stii

Cu ajutorul contului 6231 se tine evidenta cheltuielilor de protocol.
Tratamentul fiscal, din punctul de vedere al impozitului pe profit, al cheltu­ielilor de protocol este prevazut la art. 25 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.


Cheltuielile de protocol sunt deductibile la calculul profitului impozabil in limita unei cote de 2%, aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. 

In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pevaloare aadaugata colectata pentru cadourile oferite decontribuabil, cu o valoare mai mare de 100 lei, exclusiv TVA.

Suma rezultata este considerata suma cheltuielilor de protocol deducti­bila la calculul impozitului pe profit.

Diferenta dintre cheltuielile de protocol totale inregistrate in contabilitate si cheltuielile deductibile o reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil final.

Tratamentul fiscal privind TVA aferenta cheltuielilor de protocol

Potrivit art.270 alin.(8) din Codul fiscal, nu constituie livrare acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponso­rizare, de mecenat, de protocol/reprezentare.

Bunurile de mica valoare acordate gratuit incadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc, individual, plafonul de 100 lei ,exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.

Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.

Ti-am pregatit un capitol intreg despre cheltuielile de protocol in lucrarea Ghidul practic al contabilitatii. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete  

Profita acum de oferta speciala – REDUCERE de 30%  + CADOU

Lucrarea limpezeste complet noutatile legislative! Este un avantaj imens de care trebuie sa profitati, mai ales ca – recunosteti – va simiti adesea derutat de schimbarile majore din legislatie si de lipsa aproape totala a surselor de informatii.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Ghidul practic al contabilitatii. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli de protocolmonografie contabilacheltuieli deductibile


Data aparitiei: 06 Aprilie 2023

Votati articolul "Cheltuieli de protocol. Ce reprezinta si care este tratamentul fiscal al acestora":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X